Harmadik rezsicsökkentés

2014. 02. 06-án az országgyűlés elfogadta a harmadik rezsicsökkentést. A részletekről Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselőt kérdeztük.

A szikár tényeket röviden összefoglalhatjuk: 2014. április 1-jétől a gáz fogyasztói ára 6,5%-kal, szeptember 1-jétől az elektromos energia 5,7%-kal, míg a távfűtés ára október 1-jével 3,3%-kal csökkenni fog.  Ezzel a 3. rezsicsökkentéssel összesen 25%-kal csökkennek a rezsiköltségek.

Valljuk meg: az idősebb korosztályok nincsenek ilyesmihez hozzászokva, mi úgy nőttünk fel, hogy 1970-es évek végétől minden január jelentős áremeléssel kezdődött. Lehet ezt másképp is csinálni? A jelek azt mutatják: igen!

Ellendrukkerek mindig vannak, itthon is, külföldön is. Sokan vizionálták, hogy a  rezsicsökkentés ellene hat az energiaforrások takarékos használatának. Ez a felvetés, már a legelején is nyilvánvaló volt: tévedés. Valóban: az energiafogyasztás nem nőtt, de több pénz maradt az emberek zsebében. Ennek egyik látványos jele, hogy jelentősen nőtt az előző kormányok alatt felvett devizahitelek törlesztése (300 ezer devizahitel szűnt meg, vagy ütemezték át, vagy léptek át az árfolyamgát rendszerébe). Budaörsön például megnőtt az iparűzési adó bevétele (6-7%-kal), tehát nőtt a fogyasztás, ami szintén ellene mond a rosszindulatú feltételezéseknek.

A Buda Környéki Televízió riportere emlékeztette a képviselő urat a brüsszeli reakciókra, ami kötelezettségszegési eljárás megindítását jelenti. Mint a képviselő úr elmondta: több mint 2 millió ember írta alá a rezsicsökkentés védelméről szóló kérdőívet. Ennek megfelelő erőnek kell lennie Brüsszel felé! Egyébként nem először kapunk fenyegetést rezsicsökkentés ügyében az EU-tól, ami nem is csoda, hiszen ők a bankokat, a multinacionális cégek érdekeit védik. A mi dolgunk az, hogy megvédjük ezeket a vívmányokat, az embereket, a családokat.

A magyar kormány, a parlamenti többség határozottan kiáll a rezsicsökkentés mellett.

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket