?Legyen ma templom minden ember szíve? ? A Hagyományőrző Kör karácsonyi rendezvénye

Településünk egyik leghíresebb civil szervezete, a Hagyományőrző Kör december 17-én tartotta karácsonyi összejövetelét.

 

Bevezetésül a kórus karácsonyi énekekkel máris ünnepi hangulatot teremtett. Ezután Bokorné Rapolder Ildikó Móra László: Karácsony édes ünnepén című csodaszép versét olvasta fel. A műsor további részében idősebbek és fiatalabbak is szerepeltek változatos felállásban; az egész kórus mellett duó, trió, hangszeres zene is.

 

 

A Hagyományőrző Kör geneziséről mesélt Nagy Mihályné Starz Terézia, Tercsi néni, akit mindig megtalál a feladat? Belépett a körbe, amit Kőrösiné dr. Merkl Hilda alapított. Elmondása szerint mindig szeretett énekelni, először a templomi kórusban, majd különböző munkahelyein is aktívan énekelt. Kisgyerek korában megtanult citerázni. (Ebbéli tudását a műsorban is bemutatta.)  Egy idő után a templomi kórus szétment, de Budaörsön megalakult a Pro Musica kórus, ennek is tagja lett. Ottani társa, Szakály Matyi bácsi egy sváb kórusnak is tagja volt, ? akitől később a sok kottát kapta ?, ő Tercsi nénit hívta közéjük. Ez volt a kiindulópontja a későbbi hagyományőrző kórusnak. Megszervezésére leginkább Merkl Hilda ösztönözte, aki bízott Tercsi néni szervezőképességében? A kórus azóta is sikeresen működik.

 

 

A másik ?fő műve? a tájház megalapítása. 2000-ben kiürült az épület, és Herein Gyula forszírozására, Szemereki Zoltán, akkori polgármester beleegyezésével és Siklósi Gyula hathatós segítségével megalapították a múzeumot. Először főleg képekből állt a kiállítás, de a helyiek segítségével egyre több tárgyi emlék is került ide. Érdekes, hogy újabban leginkább a kitelepítettek tárgyai kerülnek vissza szép számmal. Idén 657-en látogattak ide. Sokat segített a múzeum népszerűsítésében Nádas Anna múzeumpedagógus munkája.

Tercsi néni kapta meg másodikként a helyi német önkormányzat alapította Budakeszi Angyala Díjat, amelyet azoknak adnak, akik legtöbbet tettek a német kultúráért. Gratulálunk!

 

SZTM

 

Fotógaléria itt.

 

 

A Buda Környéki Televízió rövid összeállításának megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket