Gyors mozgású hidegfront érkezik viharos széllel

Szerda hajnalra viharos gyorsasággal érkezik meg az a hidegfront, amely kedd délután még több száz kilométerre, Németországot felett helyezkedik el. Az északnyugat felől érkező, viharos széllökésekkel kísért markáns hidegfront várhatóan az éjféli órákban éri el hazánkat, és a reggeli órákra már át is halad a Dunántúl felett. A hidegfronthoz kapcsolódóan a szél hirtelen válhat viharossá, a Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati részén a széllökések sebessége több helyen 70-95 km/h között várható, de a Dunántúlon és a Duna vonalában átmenetileg a 100-110 km/h feletti széllökéseket sem lehet kizárni.

 

A hidegfronthoz kapcsolódó viharos széllökések ereje jelentősen csökken az ország középső részét elérve, így az ország északkeleti, keleti harmadán már nem várhatók 70-75 km/h-t meghaladó széllökések.

 

Szerda reggelt követően napközben a hidegfront mögött az északnyugati szelet már 90 km/h-t meghaladó széllökések nem kísérik, általában 45-70 km/h-s széllökések fordulhatnak elő a Dunántúlon és az ország középső részén.

 

A gyorsan átvonuló hidegfronthoz kapcsolódóan az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék várható. A Tiszántúlt leszámítva területi átlagban 20-45 mm csapadékra számíthatunk, azonban a Dunántúl északi és középső részén, valamint az Északi-középhegység térségében helyenként 50-60 mm is hullhat.

 

A front előtt éjszaka a Dunántúlon helyenként intenzív zivatar is előfordulhat, felhőszakadás (lokálisan nagyobb, mint 20-25 mm), viharos szél (70-80 km/h-t meghaladó lökések), esetleg jégeső (2 cm alatti jégmérettel) kíséretében.

 

Kérjük, kísérjék figyelemmel a folyamatosan frissülő térképes figyelmeztető előrejelzést és riasztást: http://veszelyjelzes.met.hu!

 

Országos Meteorológiai Szolgálat

Előrejelző Főosztály

 

 

Megosztom a cikket