?Már életedben legenda lettél?

Beszélgetés Filó Kristóffal, a 2013-ban Budakeszi Díszpolgára címmel kitüntetett plébános úrral. A képviselő-testület augusztus 20-ai, 10 órakor kezdődő, a Szent István király-emlékműnél megrendezendő ünnepi díszülésén dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester adja át a Budakeszi Díszpolgára kitüntetést.

 

Budakeszi Város Önkormányzata ? a város lakosságának javaslatai alapján ? úgy döntött, hogy 2013-ban Filó Kristóf kanonokot, tiszteletbeli főesperest Budakeszi Díszpolgára címmel tünteti ki.

 

Filó Kristóf plébános atya nem az első egyházi személyiség, akit ezzel a magas kitüntetéssel jutalmaznak településünkön. Dr. Németh László plébános úr szintén Budakeszi Díszpolgára kitüntetést kapott.

A Buda Környéki Televízió riporterének kérdésére Kristóf atya megfogalmazta, miszerint ha egy közösség tagját ilyen magasságokba emelnek, azzal az egész közösség tevékenységét ismerik el. ?Ez a kitüntetés tehát nem személyemnek szól, hanem annak a feladatnak, amit én itt Budakeszin 12 éve végzek? ? fejtette ki szerényen a plébános úr.

A következőkben a papi hivatásról, annak választásáról mesélt az atya. ?Húszéves koromig nem jutott eszembe, hogy a papi hivatást válasszam, annak ellenére, hogy a családomban többen is katolikus papként tevékenykedtek. Természetesen vallásos nevelésben részesültem. Aztán többször is előkerült ez a gondolat, míg végül 1967-ben beiratkoztam az esztergomi szemináriumba. Semmiféle szikráról, eseményről, illetve egyébről nem számolhatok be ezzel kapcsolatban. Nem lehet bizonyos dolgokat racionális okokkal megmagyarázni. 1972. június 24-én szenteltek pappá.?

Nem volt egyszerű idáig eljutni, bár apja ? aki horthysta katonatiszt volt ? előre figyelmeztette, hogy nem fogják semmiféle egyetemre felvenni.

Először Pilisvörösvárra került, ami az ország egyetlen sváb települése volt, ahonnan nem telepítették ki a svábokat. Életének legszebb 8 évének nevezte ezt az időszakot.

A következő állomás Érd volt, ahol 21 évet töltött. Adódik a kérdés: miért jött el innen? ?Talán unalmassá váltam, aki a beszéddel keresi a kenyerét, óhatatlanul egy idő után ismétli önmagát. Takács Nándor püspök úr működése alatt kerültem ide Budakeszire, amit én sohasem kértem. Voltak itt jó ismerőseim, pl. Mirk István, Kőrösiné dr. Merkl Hilda, Szabó Mihály stb. Én itt Budakeszin boldog ember vagyok, nincsenek extra kívánságaim.?

? Közismert a plébános úrról, hogy szabad idejében szívesen főz. Honnan való ez az érdeklődése? ? hangzott el a következő kérdés.

?Apám megvakulása után nővéremmel felváltva olvastunk fel neki. Mivel a nővéremre vasárnap került sor, így ezeken a napokon én segédkeztem a konyha körül édesanyámnak.? Érdekes, hogy sok olyan étel a kedvence, amiket gyerekkorában nem nagyon szeretett. Emellett legszívesebben salátákat készít.

? Köztudomású, hogy manapság egyre kevesebb fiatal választja a papi hivatást. Mi lehet ennek az oka?

? ?Az egyház egyre inkább kiszorul az emberek életéből. Az emberek többsége a szolgáltató egyházat látja csupán (keresztelés, házasságkötés, temetés stb.), a hétköznapokban pedig ne szóljanak bele az emberek életébe. (?) A másik dolog, ami hibája korunknak, hogy az emberek elszigetelődtek egymástól, pedig bennünket elsősorban kapcsolataink jellemeznek.?

? Mit üzen a plébános úr a mai kor fiataljainak, hogyan éljenek?

?Mindennek a nyitja az önismeret, a keresztény egyház ezt alázatnak nevezi. Minden embernek tisztában kell lennie koordinátáival, önismeret nélkül egészséges emberi életet nem lehet megvalósítani.?

? Visszatekintve több mint 40 éves pályafutására, hogyan összegezné?

? ?Nem vagyok megelégedve, több mindet másképp kellett volna csinálnom. Én elsősorban tanítani akartam az embereket. Első budakeszi prédikációmban Szent Páltól idéztem: Nem akarok köztetek másról tudni, csak a megfeszített Krisztusról.?

 

Mindannyiónk nevében gratulálok az atyának ehhez a magas kitüntetéshez, és kívánok jó egészséget, kitartást további nagyon fontos tevékenységéhez!

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített összeállítás megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket