Filisek Budakeszin

Az országos hírnévnek örvendő Szentegyházi Gyermekfilharmónia adventi hangversenykörúton szerepelt megyénkben a múlt hétvégén. Budakeszi immáron negyedszer fogadott be negyven székely gyermeket két napra.

 

Szentegyháza a Székelyudvarhelyet Csíkszeredával összekötő út mentén, Hargita megyében található. A település a földkerekség legmagasabban fekvő magyar városa, lakosainak 95%-a székely-magyar. Nemcsak erről nevezetes azonban a város. Hírnevét idestova harminc éve a Haáz Sándor, zenetanár által megálmodott és létrehozott Gyermekfilharmónia (becenevén a FILI) is tovább öregbíti. A Gyermekfilharmónia télen rendszeresen adventi turnén szerepel az anyaországban is, így 2009. decemberében Budakeszin a katolikus templomban is fellépett a 140 tagú székelyruhás gyerekkórus és zenekar. Zenéjüket hallva szinte összeszorul az ember szíve, mert oly tisztán cseng, mint amilyen tiszta a Hargita levegője.

 

Budakeszi 2006, 2009 és 2011 után már negyedszer segített a gyermekek elszállásolásánál, Virágh Szabolcs és Beáta szervezésében tizenöt család jelentkezett „befogadásra” és szerzett örömet a kis  székely gyermekeknek.

Az idei adventi hangversenykörúton Brassó volt az első helyszín, majd Magyarországra érkezve először Dabason, másnap Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban kétszer is felléptek. Vasárnap, a turné negyedik napján pedig a Váci Székesegyház következett. Minden egyes helyszínen hatalmas tapsvihar kísérte koncertjüket. Budakeszin két napot töltöttek a gyerekek, hétfő hajnalban indultak vissza Erdélybe, hogy még aznap este Marosvásárhelyen is fellépjenek.

 

Két budakeszi kislány, Berlinger Dorottya és Virágh Anikó, a Prohászka Gimnázium ötödikes diákjai is szerepeltek a koncerteken. A lányok évek óta kapcsolatban vannak az együttessel, Haáz Sándor, a Gyermekfilharmónia Magyar Örökség díjas karnagya, vezetője, a turné előtt személyesen levizsgáztatta őket, így a négy koncerten ők is székelyruhát kaptak és vendégénekesként részesei lehettek a sikereknek. Dorottyát idén nyáron a Fili nyári koncertkörútján, mely Ausztriába és Németországba is vezetett, a dalok közötti német nyelvű konferálásra is felkérték, ahol gyönyörűen helytállt.

 

Budakeszire szombat este érkeztek meg a székely énekes gyermekek és első útjuk a Budakörnyéki Székelykör karácsonyi ünnepére vezetett, ahol két dallal kedveskedtek a rendezvény résztvevőinek.

A budakeszi befogadó családok:  Bagyinszky Réka és Nagy Ádám, Berlinger Gábor és Orsi, Szenthe Ádám és Anna, Virágh Szabolcs és Bea, Zsólyomi Zsolt,  Vecsey Zoltán és Anett, Oláh István, Horváth Domokos és Zabari Hajnalka, Kupecz Sándor és Fanny, Kaczur László és Mónika, Kacskovics Imre és Béla, Bege Attila és a Budakeszi Székelykör, Márok Sándor

 

Részletek: www.fili.hu

 

2012.12.16. Váci Székesegyház

Megosztom a cikket