Ezüst érem a IV. Nemzetközi Hegedűfesztiválról

 

A törökszentmiklósi Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola 2009. óta kétévente szervez nemzetközi hegedűversenyt alapfokú művészeti oktatásban tanuló növendékek számára. A találkozó célja az alapfokú zenei képzésben résztvevő hegedűs növendékek tehetséggondozása, és a tehetségkutatás. A fesztivál jó alkalom a tanárok számára szakmai tapasztalatcserére, és a növendékeknek is, egymás megismerésére, meghallgatására, így ez a verseny hazánkban, és nemzetközileg is egyedülállónak mondható.

 

Az idei nemzetközi hegedűverseny, amely március 27-28-án került megrendezésre Törökszentmiklóson, a negyedik ilyen rendezvény volt. A versenyre 5 korcsoportban nevezhettek be a 2006. június 1. után született növendékek. A mostani alkalomra Kínából, Svájcból, Németországból, Szlovákiából, Ukrajnából, Erdélyből, a Vajdaságból és természetesen számos hazai városból érkeztek diákok, közel százan.

 

A fesztiválon szereplők kötelező és szabadon választott művekkel készültek. A zsűri elnöke Dr. Sárosi György brácsaművész a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának főiskolai docense, tagjai pedig Versánszky Ildikó és Véghelyi Kriszta hegedűművész és tanárok voltak.

 

Budakesziről a Czövek Erna Zeneiskola harmadik osztályos hegedű szakos növendéke, Soós Anna vett részt a versenyen az I. korcsoportban. A kötelező mű Purcell: Bourrée című darabja volt, amely után Anna G. F. Haendel: E-dúr Szonáta II. tétel op.1. no.15. (Z12309) és K. Mosztrasz: Keleti tánc (c 1075k) választott műveket adta elő Fóris Szilárd tanár úr zongorakíséretével. Ezúton is köszönjük a nagyszerű kíséretet.

 

A zsűri az előadást ezüst minősítéssel jutalmazta, amelyhez gratulálunk. A növendéket Fledrich Zsanett tanárnő készítette fel a versenyre Juan Pablo Bautista Cano tanár úr korrepetitori közreműködésével. Köszönjük a segítségüket és kitartó munkájukat.

 

Szeretnénk továbbá külön megköszönni a Kodály Zoltán Zeneiskolának a rendkívül színvonalas versenyt és a nagyszerű szervezést.


Szabó A.

Megosztom a cikket