Európa-bajnoki harmadik helyezett tanulónk: Etényi Zsófia

Az érettségi előtt álló Etényi Zsófi (12. A osztály) is tagja volt annak a nyolcfős aerostep csapatnak, amely a november 4?11. között Franciaországban megrendezett Európa-bajnokságon a szenzációs harmadik helyet szerezték meg. Felkészülésben és izgalmakban gazdagnak ígérkezik számára az utolsó fél év, hiszen ennek az eredménynek köszönhetően valószínűleg nemcsak az érettségire, hanem a június végén Mexikóban (Cancun) megrendezésre kerülő világbajnokságra is fel kell készülnie.

Ennek apropóján kérdeztük meg Zsófit:

 

Mi az aerostep lényege? (Ki az edződ, hol edzel, mit tudsz mondani a csapatról?)

Ez egy új ága a verseny aerobik sportágnak, csupán pár éve indult el. A fitness-aerobikból ismert stepp lépcsőt használjuk mi is eszközként a versenygyakorlatunkban. Edzőm a háromszoros Európa- és világbajnok egyetemi tanár, Katus Tamás és Sinkó Andrea, aki korábban olimpiai résztvevő volt ritmikus gimnasztika sportágban. A Testnevelési Egyetemen, a TFSE aerobik szakosztályában versenyzek. Tavaly kerültem fel a felnőtt korosztályba, és lehetőségem volt ennek a csapatnak a tagjává válni. Mindannyian munka vagy tanulás mellett készülünk a versenyekre.

Hol lehet ezzel a sportággal megismerkedni?

Sok fellépésre járunk szerte az országban, például már itt, az iskolában is népszerűsítettük a sportágat a prohászkásoknak. TF-et végzett edzők tartanak alap aerobik foglalkozásokat a gimnáziumban, és a TFSE is minden évben várja azokat a fiatalokat, akik szeretnének megismerkedni ezzel a rendkívül összetett sportággal.

Hogyan tudod összeegyeztetni a tanulást és a felkészülést?

Eleinte nehéz volt, hogy Budaörs?Budakeszi?Budapest között ingáztam, és csak este értem haza, de mostanra sikerült harmonikusan összeegyeztetnem e két fontos dolgot. A versenyekre való felkészülések nagyon aktívak, nap mint nap edzünk, és alkalmazkodunk egymáshoz. A novemberi Európa-bajnokság életem legnagyobb élménye volt, köszönhetően a családom és az iskola támogatásának. A magyar válogatott népes delegációval utazott a kontinensviadalra, ahol kiemelkedően szerepeltek a magyar sportolók. Csapatunk sikerének köszönhetően kijutottunk a júniusi világbajnokságra, amit Mexikóban rendeznek meg. Nehéz lesz összeegyeztetni az érettségit és a felkészülést, de nagyon eltökélt vagyok! Ha minden jól megy, szeptembertől a Testnevelési Egyetemen folytatom tanulmányaimat, hisz a sport mindig fontos volt az életemben, és remélem, az is marad.

Milyen segítséget kapsz?

Elsőként a családomat említeném; szüleim mindig teljes szívvel támogattak, nélkülük valószínűleg sosem jutottam volna idáig. Mindig biztatnak és küzdenek értem, segítenek a döntéseimben, és jelentős anyagi áldozatot is hoznak. Fontos megemlítenem még az iskola és a Prohászka Alapítvány segítségét is, nagymértékben hozzájárulnak céljaim eléréséhez. Külön köszönet érte!

 

Üzensz-e valamit a prohászkásoknak?

Azt mindenképpen, hogy soha ne adják fel az álmaikat, tanuljanak meg érte küzdeni, és sportoljanak sokat és rendszeresen. Sportoljatok, mert az nem csak fizikailag erősít, hanem a szellemet is erősebbé teszi!

 

Etényi Zsófia (az alsó sorban jobbról az első)

Az interjút készítette: Balogh Dániel testnevelő tanár

Megosztom a cikket