Erkel Napok

XXV. jubileumi Erkel Napok június 14 és 16-án.

Budakeszi Erkel Napok rendezvénysorozata immár hagyomány és országosan is ismert.

Az Erkel Ferenc Művelődési Központ 1988 óta, minden év júniusában rendezi meg az Erkel Napokat, idén jubileumi 25. alkalommal.

 

 

 

 

A rendezvénysorozat a hagyományokat követve ünnepi koszorúzásokkal kezdődik:

 

Június 14-én, pénteken 15.00 órakor ?Nemzeti Himnusz szobornál? ünnepi beszédet mond Somogyváry Ákos az Erkel Ferenc Társaság elnöke, karnagy, zenetanár.


Az Erkel Ferenc emlékháznál 15.30 órakor beszédet mond Hidas Mátyás a Budakeszi Szépítő Egyesület elnöke.

 

16.00 órakor megemlékezés az Erkel Ferenc szobornál folytatódik, 15.45 órától Czövek Erna Zeneiskola Fúvószenekara Szita Csaba vezényletével várja a közönséget.

 

Ünnepi beszédet mond a Jubileumi Erkel Napok és Erkel Ferenc halálának 120 éves évfordulója alkalmából: dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia Budakeszi Város Polgármestere.


Közreműködik a Budakeszi Erkel Ferenc Kamarakórus, vezényel Farkas László karnagy, énekel Cséplő Csaba. Az ünnepség megemlékezés koszorúzással zárul.

 

Hagyományosan este 20 órakor a Római Katolikus Plébánia Templomban kerül sor a Stella Koncertkórus Egyesület ünnepi hangversenyére, melyet Baráz József karnagy úr emlékének szentelnek.


A Stella Koncertkórus Egyesület – eredetileg a Stella Kamarakórust 1977-ben alapították a zene, a kóruséneklés barátai. Az együttes vezetője, alapító karnagya Baráz József a budakeszi Nagy Sándor József Gimnázium énektanára volt nyugdíjba vonulásáig. Tavaly sajnos búcsút kellett vennünk a Karnagy úrtól. A hangversennyel az Ő emlékének tisztelgünk, hiszen a kórussal együtt a 25 év alatt többször nagy sikerrel szerepeltek az Erkel Napok eseményein és örvendeztették meg közönségünket koncertjeikkel.

 

A hangversenyen zongorán közreműködik Szél Mária, vezényel Nagy Júlia, Tóth Etelka és Zongor Attila. Megemlékezést mond Fazekas Péter a Stella Koncertkórus Egyesület Elnökhelyettese, a Nagy Sándor József Gimnázium tanára.

Erkel Ferenc halálának 120 éves évfordulója alkalmából június 15-én, szombaton 11 órakor a zeneszerző sírjánál, a Kerepesi temetőben megemlékezést és koszorúzást rendez az Erkel Ferenc Társaság. Majd abban a templomban (az Avilai Szent Teréz Templomban, a Király utca és a Bartók Béla Konzervatórium között), ahol 1893-ban a gyászszertartás, majd az ünnepélyes Requiem is volt, este 19 órakor Emlékmisét tartanak. A szentmise keretében (az ugyanabban az esztendőben elhunyt pálya-, és kortárs) Beliczay Gyula F-dúr miséje (Op.50.), valamint Erkel Magyar Cantate-je hangzik el.

 

Budakeszin 16-án vasárnap 9 órakor kezdődik az Erkel Ferenc Művelődési Központban a XIII. Erkel Ferenc Sakk Emlékverseny, melyet Budakeszi Járás településeinek körében hirdetünk meg. Erkel Ferenc korának egyik legjobb sakkjátékosa volt, a versennyel emlékének adózunk. A sakkverseny résztvevőit köszönti Tóthné Fajtha Anita az EFMK igazgatója.

 

A versenyt megnyitja Czifra Zsuzsanna a Budakeszi Oktatási, Kulturális és Jogi Bizottság Elnöke. A játékot vezeti Pregitzer György a Zsámbéki Sportbarátok Sakk Szakosztályának vezetője.

 

Programokról részletesebben a www.efmk-budakeszi.hu honlapunkon olvashatnak.

 

Mindenkit hívunk és várunk szeretettel!

Tóthné Fajtha Anita igazgató

Megosztom a cikket