Energetikai programsorozat testvérvárosok között

Első alkalommal került sor Budakeszin a város és testvérvárosa, St. Margarethen an der Raab között olyan kapcsolatépítő összejövetelre, ami egy energetikai projektbe való bekapcsolódásban öltött testet. Az európai uniós pályázati forrásból megvalósuló projektben partnerként vesz részt Budakeszi.

 

Az ausztriai St. Margarethen an der Raab településsel Budakeszi Város Önkormányzata 1986 óta tart fenn együttműködést egy sportegyesületi keretrendszer részeként. Nyolc évvel később, 1994-ben szerződésben is rögzítették a két település testvérvárosi kapcsolatát.

 

Eddig elsősorban a kultúra és a sport területén működtek együtt a települések, azonban most az első alkalommal, az energetikai téren is összekapcsolódik St. Margarethen és Budakeszi. Dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester azt nyilatkozta lapunknak, hogy ezen együttműködés új távlatokat nyithat a két település kapcsolatában.

 

A polgármester asszony hangsúlyozta: Magyarországon a demokratikus intézményrendszer alapját képző önkormányzatiság idén lesz 25 éves. Ennek méltó megünneplésére készül Budakeszi, amely eseményre meghívta az osztrák mezőváros első emberét, Johann Glettlert is. St. Margarethen polgármestere válaszbeszédében szintén méltatta a két város csaknem 30 évre visszatekintő kiváló kapcsolatát, majd köszöntötte a települések jelenlévő korábbi vezetőit is.

 

Johann Glettlert felhívta a figyelmet az energetikai együttműködéssel járó előnyökre, a jövő szempontjából egyre fontosabb megújuló energiákkal biztosítható fenntartható fejlődés perspertívájára és az ezzel összefüggő kölcsönös tapasztalatcsere pozitív hatásaira. Mint az osztrák polgármester kiemelte, a klímaváltozás negatív hatásait kizárólag a fosszilis energiaforrások kiváltásával lehet eredményesen orvosolni.

 

A testvérvárosi tapasztalatcsere részeként Dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia és a helyi szakemberek bemutatták a St. Margarethen-i vendégeknek és a velük érkező szlovén küldöttség tagjainak azokat a fejlesztéseket, intézményi megoldásokat, amelyek révén energetikai megtakarításokat tud elérni Budakeszi. Elsősorban az épülő szennyvíztisztító telep nyerte el a vendégek tetszését, valamint a napkollektorokkal felszerelt városháza, de sikert arattak az újrahasznosított anyagokból készített Dózsa György téri padok is.

 

Graczka Szilvia, a jelenlévő Humusz Szövetség szakmai koordinátora a fenntarthatóság szempontjából hangsúlyozta az egyén és a közösség együttes felelősségét, ami például a hulladék újrahasznosításban nyilvánulhat meg. Vagyis nem kizárólag a hulladékgazdálkodókra hárul annak eldöntése, mi legyen a feleslegesnek tartott, kidobásra ítélt anyagok sorsa.

 

Szemléltetésként a helyszínen készítettek használt raklapokból korszerű és tetszetős ülőalkalmatosságokat. A szakember reméli, hogy a szemléltetés szemléletváltozással is jár majd – az egyes háztartásokban is. Bozsik Ádám, a budakeszi BVV Kft. ügyvivője üdvözölte a kezdeményezést, miközben Ohr Alajos alpolgármester barkácstudását is megcsodálhatták az egybegyűltek.

A praktikus és egyben környezetbarát tárgy a Nagy Sándor József Gimnázium és a Szivárvány Óvoda közreműködésével valósult meg.

A vendégek megtekintették még a napenergiát hasznosító berendezéssel ellátott Széchényi István Általános Iskolát, a Pitypang Sportóvodát és a tavaly átadott új bölcsődét is. Utóbbi intézmény azért is érdekelte a St. Margarethen-i vendégeket, mert a jövőben az osztrák település is bölcsődeépítésbe kezd.

 

bgy

Fotógaléria itt.

Buda Környéki Televízió felvételének megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket