EMLÉKEZZÜNK KÖZÖSEN A KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAIRA!

Ezúton tisztelettel meghívjuk Önt és kedves családját 2018. február 26-án, hétfőn 18 órakor kezdődő megemlékezésre, az Erkel Ferenc Művelődési Központba. Az eseményen Ohr Alajos alpolgármester mond beszédet és Mészáros Márta: Aurora Borealis – Északi fény című filmjének vetítésére kerül sor.

Mészáros Márta 2017-ben bemutatott filmje a háborús gyerekek, az “apátlan nemzedékek” identitásválságáról szól. Két idősíkban játszódik a történet, az egyik visszamegy az ötvenes évekig, a másik a jelent mutatja. A főszerepeket Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska játsszák. Egy fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Miközben a jelenben Olga egyre közelebb jut az igazsághoz, visszaemlékezések során mi nézők is megismerjük a fiatal Mária fájdalmas életútját, ahogyan az 50-es évek Kelet-Európájának kegyetlen politikai légkörében próbál nőként navigálni.

 

Mészáros Márta a pályája kezdete óta különös érzékenységgel és sajátos stílussal mutatja be a női sorsok, a gyerekkori traumák, az anyaság, az árvaság témáját, emellett A nő és a politika című riportsorozatát is szorgalmasan bővíti. Saját korai árvaságából is kiindulva gyakran foglalkozik az identitáskereséssel, tette ezt az Örökbefogadás (1975), a Kilenc hónap (1976) és a Napló-sorozatban is (Napló gyermekeimnek 1982, Napló szerelmeimnek 1987, Napló apámnak, anyámnak 1990), amit fiatalkori élményei ihlettek. Az Aurora Borealis – Északi fény is követi ezt a vonulatot, Mészáros Márta az apák nélkül felnövő nemzedéknek állít emléket női sorsok bemutatásán keresztül a rá jellemző érzékenységgel és őszinteséggel.

 

Az Aurora Borealis – Északi fény az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíjas filmje volt 2017-ben. Az idei Magyar Filmkritikusok díjátadóján a legjobb forgatókönyvnek járó díjat a film írói, Mészáros Márta, Pataki Éva és Jancsó Zoltán hozhatták el, továbbá elnyerte a kritikusok különdíját is.

 

művelődési központ munkatársai

Megosztom a cikket