Elhunyt Mayer Antal, Budakeszi Öröksége Díjas építészmérnök

 

 

fotó: eXabo Tibor

1938-ban született Budakeszin. 1962-ben szerezte meg építészmérnöki diplomáját a Budapesti Műszaki Egyetemen. Ezt követően az ÉVM 23-as Állami Építőipari Vállalatnál mérnök gyakornokként kezdett dolgozni, majd 1963-tól tíz éven keresztül az KISZ-nél építészként dolgozott. Ő volt a tervezője és főépítésze a 3000 fős Zánkai Úttörővárosnak is.

 

1964-ben a Budakeszi Nagyközségi Tanács műszaki bizottságának tagjává választották, 1968-1988-ig a bizottság elnöke. 1973-1999-ig a Városépítési Tudományos Tervező Intézetben dolgozott, ezzel párhuzamosan 1981-ig a Balaton-fejlesztési Tárcaközi Bizottság parti létesítményi főmérnöke, 1981-87-ig az Üdülőterületi Főmérnökség létesítményi főmérnöke, 1987-1990-ig a főmérnökség vezetője. 1988-1991- ig Budakeszi főépítésze, 1990-1999 között a VÁTI Termálinformációs Iroda vezetője.

 

Budakeszi munkái a teljesség igénye nélkül: az orvosi rendelő tervezése, 1981-ben a művelődési központ tervezése és építése civil összefogással, a Nagy Sándor József Gimnázium bővítésének megtervezése. Emellett részt vett az Erdő utcai óvodai konyha tervezésében, a város idegenforgalmi tervlapjának elkészítésében.

 

Az 1985-ben újjáalakult Budakeszi Szépítő Egyesület alapító tagja, mely keretében a településfejlesztési csoport vezetője volt 1992-ig. 2010-ben Ybl-díjas míves mester díjjal ismerték el a munkásságát. Mindemellett Siófok Aranyparton, Ezüstparton és Zamárdiban a több kilométeres partfeltöltések hasznosításában, szabad strandok, szállodasorok, üdülőterületek, a Talentum Kulturális Központ, a szolnoki, salgóbányai, balatonvilágosi ifjúsági táborok létrehozásában vett részt.

 

Építészmérnöki diplomája megszerzésének ötvenéves jubileumán, 2012-ben aranydiplomát vehetett át a műszaki egyetemen. Életművével és tevékenységével hozzájárult Budakeszi közös múltjához.

 

Budakeszi Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2018. július 26-i ülésén döntést hozott a Budakeszi Öröksége Díj adományozásáról. A díjat első alkalommal Mayer Antal építésznek ítélték oda, aki Budakeszi városrendezését évtizedeken keresztül szívügyének tekintette, ezzel segítve településünk fejlődését. Mayer Antal egészségi állapota miatt nem vehetett részt az idei augusztus 20-i ünnepségen, az elismerést Mezei Istvánné vette át.

 

A temetés és az emlékére tartott templomi megemlékezés időpontjáról a hozzátartozók későbbi időpontban adnak tájékoztatást.

 

Nyugodjon békében, emléke legyen áldott!

Megosztom a cikket