EDITH EVA EGER: Az ajándék – 12 életmentő lecke

A szerzőnek 2017-ben megjelent A döntés című könyve igazi bestseller lett. Jelenleg is 4 előjegyzés van rajta… Így először a frissen megjelent és beszerzett könyvét nyílt alkalmam elolvasni, ez is páratlan élményt nyújtott. A magyar származású amerikai szerző kamaszlányként túlélte Auschwitzot. A háború után kivándorolt Amerikába, és klinikai pszichológus lett.

Amikor másoknak próbált segíteni a traumáikat feldolgozni, rájött, hogy még évtizedek múltán sem sikerült a haláltáborhoz kötődő saját traumáit feldolgozni. 12 konkrét érzést, lelkiállapotot sorol fel, amelyek természetesen indokoltak az átélt szörnyűségek után (mindig konkrét történeteket ír le a saját praxisából, természetesen a neveket megváltoztatva), de egy idő után a tragédiát átélt embert zárják börtönbe.

A következő „börtönökről” szól a 12 fejezet: áldozatlét, az elkerülés, az önfeladás, a titkok, a bűntudat és a szégyen, a feldolgozatlan gyász, a merevség, a neheztelés, a bénító félelem, az ítélkezés, a reménytelenség, a meg nem bocsátás. Mindegyiknél leírja, hogyan lehet továbblépni, ami természetesen sosem jelenti a megtörtént bűn relativizálását vagy a trauma elfojtását. Szinte minden fejezetben hoz példákat a személyes életéből is. Megrendítő olvasmány.

Szőts Dávid

Megosztom a cikket