Csokis fonott kalács

Városkarácsonyi hétvége süteménysütő verseny gyermek kategória III. helyezettje Huszár Tímea és Kristóf Csokis fonott kalácsa.

 

 

 

 

 

Tészta 2 db fonott kalács elkészítéséhez:

3 tojás sárgája

4 dl tej

5 dkg élesztő

csipet só

6 dkg cukor

2 evőkanál olaj

kb 60 dkg liszt

reszelt citrom és/vagy  narancshéj

Az élesztőt egy kevés langyos tejjel és egy csipet cukorral felfuttatom, közben a lisztet átszitálom, hozzáteszem a tojás sárgákat, a cukrot, sót, étolajat, a maradék tejet, majd hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt, és kézzel jól kidagasztom.

 

Krém

25 margarin

3 csomag vaníliás cukor

17 dkg porcukor

3 evőkanál nem cukrozott kakaó

Habosra keverem, ennek az állagának krémszerűnek kell lennie!

 

Kelni hagyom kb. 30-50 percig.

A megkelt tésztát kétfelé veszem. A felezett tésztát 3 részre osztom, mert ebből lesz az első fonott kalácsom. Lisztezett deszkára teszem, téglalapformára nyújtom, majd vékonyan megkenem a kakaókrémmel és felgöngyölítem, lehet beleszórni apróra vágott étcsoki darabokat is. Mikor mindhárom kész, befonom és lehetőleg szorosan egymás mellé a tepsibe teszem, amit előtte kibéleltem sütőpapírral, és kikentem margarinnal.

Utána a maradék tojásfehérjével megkenem a kalácsok tetejét.

 

Ki fog durranni mindkét kalács, de ettől még csak jobb lesz!

 

160 C°-on cca. 50 percig kell sütni, ha nagyon barnulna a teteje, akkor fóliával le kell takarni. Ha készen van, akkor egy kevés vaníliás cukros tejjel meglocsolom, ettől lesz olyan foszlós, finom!

 

Nagyon fini!

 

Megosztom a cikket