Csokis fonott kalács
Városkarácsonyi hétvége süteménysütő verseny gyermek kategória III. helyezettje Huszár Tímea és Kristóf Csokis fonott kalácsa.
Tészta 2 db fonott kalács elkészítéséhez:
3 tojás sárgája
4 dl tej
5 dkg élesztő
csipet só
6 dkg cukor
2 evőkanál olaj
kb 60 dkg liszt
reszelt citrom és/vagy narancshéj
Az élesztőt egy kevés langyos tejjel és egy csipet cukorral felfuttatom, közben a lisztet átszitálom, hozzáteszem a tojás sárgákat, a cukrot, sót, étolajat, a maradék tejet, majd hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt, és kézzel jól kidagasztom.
25 margarin
3 csomag vaníliás cukor
17 dkg porcukor
3 evőkanál nem cukrozott kakaó
Habosra keverem, ennek az állagának krémszerűnek kell lennie!
Kelni hagyom kb. 30-50 percig.
A megkelt tésztát kétfelé veszem. A felezett tésztát 3 részre osztom, mert ebből lesz az első fonott kalácsom. Lisztezett deszkára teszem, téglalapformára nyújtom, majd vékonyan megkenem a kakaókrémmel és felgöngyölítem, lehet beleszórni apróra vágott étcsoki darabokat is. Mikor mindhárom kész, befonom és lehetőleg szorosan egymás mellé a tepsibe teszem, amit előtte kibéleltem sütőpapírral, és kikentem margarinnal.
Utána a maradék tojásfehérjével megkenem a kalácsok tetejét.
Ki fog durranni mindkét kalács, de ettől még csak jobb lesz!
160 C°-on cca. 50 percig kell sütni, ha nagyon barnulna a teteje, akkor fóliával le kell takarni. Ha készen van, akkor egy kevés vaníliás cukros tejjel meglocsolom, ettől lesz olyan foszlós, finom!
Nagyon fini!