Családi disznóvágás a Prohászkában

Szokatlan programot szervezett január 25-ére a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium: családi nap keretében disznóvágásra invitálták az érdeklődőket.

 

 

Ezúttal nem a tanórákat tartottak a tanárok, feszült figyelemmel nem a kémiai kísérletekre figyeltek a gyerekek, hanem valami egészen másra: például arra, hogyan kell a kolbászt tölteni.

Ebbe a tudományba Bacsa Péter szülő avatta be a vendégeket (akinek már a 3. gyereke jár ebbe az iskolába). A kolbásztöltés tájegységenként más és más. Elsősorban a fűszerezésben különböznek. Mivel itt sok gyerekre számítottak, egy kicsit kevésbé fűszerezték meg a kolbászokat. Mi az, ami nem maradhat el: a finom, házi pirospaprika, a bors, a köménymag, illetve a fokhagyma (természetesen, nem a kínai). Nyilvánvaló, hogy az ízletes disznóhús sokat jelent, ízlés szerint lehet lapocka, comb, de akár tarja is. A fűszerek aránya, a recept titkos… Maga a kolbásztöltés nem ördöngös tudomány. Lényeges, hogy a belet ? mosás után ? langyos vízben tároljuk, amibe egy kevés hagymát kell tenni, hogy a belsőség szagát minél jobban elvegye. Ügyelni kell arra, hogy a töltés ne legyen levegős. Egyébként karikába formázzuk a megtöltött kolbászt, amíg a bél hosszúsága engedi.

Török Csaba, a gimnázium igazgatója elmondta: az iskola fő célja a családi életre nevelés. Ennek komoly hagyományai vannak itt az utóbbi húsz évben. Jól illeszkedik ebbe a koncepcióba ez a családi disznóvágás is. Persze a tavasz folyamán vegetáriánus napot, esetleg hal napot is fognak tartani…

A családi disznóvágás programot a 7. a osztály szervezte, Németh László osztályfőnök úr vezetésével. Itt sok egyéb szórakozási lehetőségre is alkalom nyílt: kézműves foglalkozások, korongozás, kürtőskalács készítés, vajköpülés. Bábszínházi előadás is gazdagította a programot.

Ennyi finomság látása, ízlelése, a fenséges illatok meghozzák az ember étvágyát. Szépen fogyott a különféle ételekből, kolbászból, töltött káposztából.

 

Ragyogó kezdeményezésnek tartom a prohászkás rendezvényt! Várjuk a tavaszt, s persze a más jellegű ételek elkészítésének titkait is.

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket