Család és párterápia Budakeszin

Budakeszin 2016-tól számos színes, hasznos és speciális segítő szolgáltatás érhető el ingyenesen a járás lakosai számára a HÍD Szociális, Család és Gyermekjóléti Szolgálat és Központban. Minden család életében vannak elakadások, krízisek. Ezek többsége természetes velejárója a párkapcsolati és családi fejlődésünknek, életciklus váltásainknak.

Az évszakok váltakozásához hasonlóan mi is évről évre változunk. Ha sikerül megoldanunk egy-egy életszakasz feladatát, nehézségét, az erősebbé teheti családunkat, párkapcsolatunkat. Ugyanakkor sajnos nem ritka az sem, hogy segítség nélkül olykor „beragadunk”, s tartóssá válhat a „tél”, megbontva a természet egyensúlyát, késleltetve a tavaszt a virágzás, termés, betakarítás ciklusát. Gyakori, hogy a megváltozott „klímát” nem rögtön vesszük észre, csupán a „hiány” tüneteit érezzük. Kevesebb az intimitás, lecsökken vagy eltűnik a közös minőségi idő, apró-cseprő semmiségek pusztító kapcsolati vitákat, örvényt generálhatnak. Gyakori az is, hogy a „tünethordozók” a gyerekek. Ilyenkor ők kerülnek a középpontba, de a megoldás a legtöbb esetben a családi rendszer egészét érintő segítség lehet.

Kevesen tudják, hogy Budakeszi – intézményünk közvetítésével – szakszerű, hatékony támogatást tud nyújtani a segítséget elfogadó, az elköteleződésért és a családi párkapcsolati problémák megoldásáért tenni kívánó párok, családok számára. Büszke vagyok arra a lelkes, elhivatott családterápiás teamre, amely több mint két éve végzi ezt a felemelő, szép segítői feladatot. A családterápia egyik ereje a rendszerszemléletben gyökerezik. Az utóbbi évtizedekben a családterápia dinamikus fejlődését mutatja számos terápiás iskola, mely sokszínű, gazdag eszköztárral segít minket, a terápiás hatékonyságot. Ilyen új, divatos módszertant képvisel az érzelem fókuszú párterápiás iskola (EFT), mely 80%-os hatékonysági mutatójával (melyet utánkövetéses vizsgálatok támasztanak alá) kiemelkedően eredményes terápiás eszközt ad a segítő szakemberek kezébe.

Az elmúlt évben – az említett érzelem fókuszú terápiás technikát is alkalmazva – 22 párnak, családnak tudtunk segíteni. Minden család és pár egyedi (annak ellenére, hogy lehetnek hasonló krízisek, elakadások), mely sajátosan személyre szabott terápiás munkát, kihívást jelent számunkra. A közös munka során egy bizalmi tér épül ülésről-ülésre, ahol megjelenhetnek azok a nehézségek, erősségek, amelyek magukban hordozhatják a remélt változást, megoldást. Nekünk, családterapeuta segítőknek is vannak mélyen megrázó, felkavaró, megható, szívmelengető terápiás üléseink, pillanataink, melyekért hálásak vagyunk. A siker legmegfoghatóbb visszacsatolását, derűjét talán akkor éljük meg, ha a pár, család segítségünkkel egy nehéz krízisen, új megoldási mintázatokkal, megerősített alapokkal, életerővel tud „továbbmenni”, s „azokból a kövekből, amik elénk gördülnek előbb-utóbb lépcsőt építhetünk.” (E. Bach)

 

Bencsik Zsolt

intézményvezető

Megosztom a cikket