Budakeszi Oktatásügyért Díj

Samu Györgyi gimnáziumi tanár

Samu tanárnő hat éve tanít minket, töretlen lelkesedése a legrosszabb napjainkba is színt visz páratlan tanóráival, melyek kivétel nélkül érdekesek és összeszedettek. A matekóráknak van egy kivételes hangulata a tanárnő fergeteges szállóigével, megunhatatlan szóvicceivel, és a fogalmak megtanulását színessé tevő német fordításokkal (és a német feladatokkal, amik a nyelvtanulásunkat és a szövegértésünket is egyszerre fejlesztik). A legszárazabb anyagot is izgalmasan adja át, az órákba mindig épít kreativitást, az összefüggésekre, válaszokra rávezet, hogy magunktól fedezzük fel, ezzel rengeteget fejlesztve a gondolkodásunkat. Az online oktatás időszaka alatt minden órát megtartott, olyan minőségben, mintha a teremben lettünk volna, hagyományos oktatásban. Emellett nagy hangsúlyt fektet a csoport összetartására közös társasjátékozásokkal, játékos feladatokkal. Kemény munkájával és határtalan optimizmusával közelebb hozta hozzánk a matematikát, osztályainkból sokan választják a matematika fakultációt, és rendszeresen részt vesznek különböző versenyeken, kiemelkedő eredményeket elérve. Mind a hétköznapjainkat, mind a továbbtanulást illetően rengeteget köszönhetünk neki.
Tisztelt Tanárnő! Köszönjük a belénk fektetett energiát és azt, hogy hitt bennünk, és fáradhatatlanul, örökké pozitív hozzáállással tanított minket.

A 10. a-b csapata
A díjátadón elmondta Kullmann Borbála, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium 10. b osztályos tanulója


Danhauser Zoltán népzenész, hegedűtanár

Danhauser Zoltán a budakeszi népzenei nevelés megalapozója! Népzenész, hegedűtanár, a Jánosi Együttes egykori prímása 1980-ban költözött Budakeszire, ekkor kezdte meg településünkön a népzenei nevelést, a tágabb ismeretségi kör fiataljait tanítani kezdte hegedülni, brácsázni, családját sem kifelejtve: hat gyermeke közül négyből szintén népzenész lett. Tehetséges, lelkes fiatalokból megalapította az első budakeszi népzenekart: a Rojtos Együttest, valamint a Csicsóka népdalcsoportot; közös munkájukat CD is megörökítette. Elindította a budakeszi táncházmozgalmat: a budakeszi Művelődési Központban és a környező településeken egy szál hegedűvel – és egy táncossal – tanított néptáncot. A Bojtár Népzenei Egyesület megalapítója, mely később a budakeszi néptáncoktatásnak is bázisa lett. 1994 óta tanít a Budakeszi Czövek Erna Zeneiskolában, ahol személyéhez fűződik a népzeneoktatás, generációk kerültek ki keze alól. A taníványok szülei fogalmazták meg, hogy ő a hegedű hangszer mestere, a tanulni vágyók kiváló tanára! Tanítványai sikerei: Nyitrai Tamás a Magyar Állami Népi
Együttes zenekarának prímása, a Népművészet Ifjú Mestere és a Junior Prima Díj birtokosa. Danhauser Pál a Zeneakadémia Népzene tanszakának hallgatója, a balatonfüredi Anna-bál prímásversenyének harmadik helyezését nyerte el 2016-ban. 2014-ben a Gödöllői Országos Népzenei Versenyen két tanítványa is első helyezést ért el: Szamek Lili és Danhauser Pál. Az utóbbi években a „Tiszán innen, Dunán túl” nevű népzenei versenyen is eredményesen szerepeltek tanítványai. Szeretettel gratulálok neki a Budakeszi Oktatásügyért Díj elnyeréséért!

Barcsik Hédi, a Czövek Erna AMI intézményvezetője

 

Megosztom a cikket