Budakeszi művészek a rászorulókért

Idén hatodik alkalommal rendezi meg adventi karitatív kiállítását a budakeszi művészeket tömörítő Keszi-Art Egyesület. A kiállítás 2015. december 22-ig, az adventi vasárnapokon tekinthető meg a református istentiszteletek után, 11-12 óra között. Aki teheti, akkor vásárolhat festményeket, hogy az egyesület bevételéből a hátrányos helyzetű helyi lakosok karácsonyát tegyék szebbé.

 

“Emlékezz mindenre, aminek örültél, ami jó volt, emlékezz arra, amit érted tettek, a nehéz órákra, amelyek szerencsésen elmúltak, és azokra, akik segítettek abban, hogy elmúljanak. Emlékezz arra, hogy segíteni kell azokon, akik rászorulnak” – idézte Szabó Magdát dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester. A városvezető a budakeszi művészek példátlan összefogásáról beszélt, amellyel a rászoruló helyi polgárok arcára csalhatunk mosolyt egy-egy kép megvásárlásával. Reményét fejezte ki, hogy minél több alkotás gazdára talál a kiállításon annak érdekében, hogy a családok és nyugdíjasok mindennapi megélhetési problémáit segíthessük.

 

“Úgy szerette isten a világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen.” Ezzel a János apostoltól való idézettel nyitotta meg a rendezvényt Dévényi János, festőművész, a Keszi-Art Egyesület elnöke. – Az elhangzott idézettel küldtem körbe egyesületünk karitatív kiállítására szóló felhívását, amelynek célja a helyben élő rászoruló emberek megsegítése. A levélre hamarosan megérkeztek a válaszok, amelyek most körbe tekintve itt láthatóak a Kálvin-teremben. Számomra ez valóságos csoda és csodálatos valóság – folytatódott az elnöki beszéd.

 

Mint Dévényi János elmondta: a kiállítás megrendezése olyan művészeti esemény Budakeszi és a régió számára, amely megmutatja, hogy a különböző műfajban, stílusban és technikában alkotó művészek képesek egy nemes cél érdekében felülemelkedni egyéni érdekeiken, és szövetséget kötni egymással. A kiállítás üzenet a város falain innen és túl, hogy az itt élő művészek morális felelősséget vállalnak azokért az embertársaikért, akik különböző bajokkal és nehézségekkel sújtva élik mindennapi életüket.

 

– Vannak olyan művek, amelyek a természet szépségét idézik fel (Kósa János, Szilágyi Dóra, Géczi Olga), mások a fantázia szárnyain repítik gondolatainkat (Balassa Júlia, Somogyi Réka, Nagy Imola).

Vannak, akik a színek varázslatos átmeneteiből építik fel kompozíciókat, mások a vonalak finom szövedékéből bontják ki formavilágukat (Vágvölgyi Attila, Makk Attila, Tongori Szilvia). A fotósok a fények és árnyékok játékát közvetítik számunkra – ragadott ki néhány kiállított művet az egyesület elnöke.

 

A festőművész emlékeztetett rá: a 2012-ben megalapított Keszi-Art Egyesület jóvoltából rendszeressé váltak a tavaszi és a karácsonyi bemutatkozó kiállítások. A szervezet sok segítséget nyújt tagjainak az egyéni tárlatok megszervezéséhez, amelyek felpezsdítették Budakeszi kulturális, szellemi életét. Budakeszi a művészek városa, amelynek ékes bizonyítéka ez a nagyszerű jótékonysági kiállítás. Dévényi János először is köszönetet mondott a most kiállító 32 helyi művésznek.

 

A rendezvényen Dévényi-Győrffy Imola hegedűn és Fóris Szilárd zongorán közreműködött.

 

bgy

 

KÉPTÁR (Fotók: Vágvölgyi Attila)

Buda Környéki Televízió 2014. évi felvételének megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket