Budakeszi evangélikus templom. Keresztény mártírok emlékoszlopai

Az elmúlt időszakban nagyon felgyorsult a Márity utcában az evangélikus templom építése. Szokatlan, de nagyon látványos annak a 6 oszlopnak a felállítása a templom előtt és mögött, melyek az arra haladók figyelmét is minden bizonnyal felkeltették. Az oszlopok felállításának okáról, a rajtuk olvasható üzenetről és az építkezés egyéb körülményeiről kérdeztük dr. Lackner Pált, a Budakeszin élő evangélikus püspököt.

A budakeszi átlagpolgárok azt már tudják, hogy az új iskola megépülésével egy nagyon jelentős építészeti alkotás született. Az még csak a jövőben lesz igazán látható az itt élők számára, hogy az evangélikus templom is hasonlóan egyedülálló értéke lesz városunknak. A Márity László utca a bölcsődével, óvodával, új iskolával, a sportpályákkal, a buszvégállomással Budakeszi második városközpontjává lesz. Ez az épülő evangélikus templom pedig – együtt az új iskolával – maradandó értéke lesz a városnak. Ami különös még ebben, hogy a két épületet – csaknem szemben egymással – két Ybl-díjas építész alkotása.

Miképpen született az elképzelés, hogy a templom tetőszerkezetét megtartó 6 oszlop egyúttal keresztény mártírokra emlékező oszlop is legyen?

Mikor közel került a templomépítés megvalósításának a lehetősége, dr. Fabiny Tamás, elnök püspök úr részéről felmerült, hogy mi lenne, ha ebben a templomban megemlékeznénk a modern kor – XX., XXI. század – keresztényüldözéseinek áldozatairól. Először 40-50 név került szóba, de végül az épület tervezőjével, a Budakeszin élő Benczur Lászó Ybl- és Príma Primissima díjas építésszel közösen úgy döntöttünk, hogy az oszlopokon 72 név jelenik meg. (A Biblia szerint – a világ különböző égtájaira – 72 tanítványt küldött Jézus igét hirdetni.)
A hat oszlop, hat földrajzi régió: Kárpát-medence, Európa, Afrika, Amerika, Távol-Kelet és Óceánia, Közel- és Közép-Kelet.

Az ökumené jegyében hány keresztény egyház mártírjainak neve jelenik meg az oszlopokon?

Mintegy 20 különböző egyház mártírjairól emlékezünk meg. Fontos szempont volt többek között, hogy ne csak egyházi vezetők, ne csak ismertek, ne csak férfiak nevei legyenek ezeken az oszlopokon. A 72 szép és nagy szám, de a teljességet természetesen nem lehet elérni. Nem mindenkiről tudunk, emellett pedig az egykori gyarmati területeken, a frissen függetlenné vált országokban az adatok megbízhatóságával voltak gondok. Minden adatot 3-4 forrásból kellett összeszedni, ellenőrizni.
Mindezekhez még hozzá kell tennem, hogy a 72 név, nem feltétlenül 72 személyt jelent, mert pl. Indonéziában egy református – orvos-misszionárius házaspárt öltek meg, de említhetném Kenyában, a garizai egyetem több száz keresztény diákjának a lemészárlását, vagy a milliós örmény népirtást is.

Kik az elkövetők?

Többségében a kommunista, fasiszta rendszerek és az iszlám.
Nem tudok róla, hogy az ökumené jegyében ilyen sok keresztény mártírról lenne kőbe vésett megemlékezés!
Igen, azt hiszem ez egyedülálló, és ezt még kiegészíteném azzal, hogy a hatodik oszlopon, a 72. név helyén egy nyitott mondat olvasható: „A néven most meg nem nevezettek, az ismeretlenek, az eltűntek és a következők… És akik most név szerint nincsenek megemlítve, mert nem teljesek az adatok. A dráma folytatódik.”

Mikor várható a templom építésének befejezése és a felszentelése?

Az ősz második felében.

 

Megosztom a cikket