Budakeszi Evangélikus Kulturális Estek

A Budakeszi Evangélikus Egyházközség és a Budakeszi Evangélikus Templomért Alapítvány zenei, és irodalmi esteket, valamint képzőművészeti kiállításokat szervez a templom épületegyüttesében.

A Budakeszi Evangélikus Kulturális Estek sorozata egy nyár esti koncerttel indul. 2022. augusztus 6-án Móré Irén fuvolaművész orgonista lányával, Szebik Borbálával zenél. Talán nem mindennapi kombináció, hogy Both Márton ütőhangszeres kíséretével egészül ki az anya-lánya páros.

2022. szeptember 3-án templomunk felszentelésének első évfordulóját ünnepeljük. Ez alkalommal Finta Gergely orgonaművész szólaltatja meg azt a hangszert, ami 2017-ben a speyeri dóm oldal kápolnájából érkezett Budakeszire, s egy éve épült újjá mostani szolgálati helyén.

Ebben az évben először van módunk bekapcsolódni az Ars Sacra Fesztivál eseményeinek sorozatába: Szeptember 18-25 között lesz látható a kiállítás, ahol gyülekezethez kötődő képzőművészek  mutatják be alkotásaikat: Bukrán Edit kerámia tervezőművész, Beliczay Zsófia textiltervező, keramikusművész, Kisteleki Margit selyemfestő művész, valamint Balogh Éva + lelkész-keramikus. Ez alatt több ízben lesz lehetőség a templom Ybl-díjas tervező mérnöke, Benczúr László vezetésével, az ő szemével látni a templomot; Dr Lackner Pál püspök előadásának útján adózni a modern kori keresztyén mártírok emlékének; Pál Anikó zeneművész orgonajátékát és biblikus gondolatokat hallgatva elcsendesedni. Ennek részleteiről az Ars Sacra fesztivál honlapján tájékozódhatnak az érdelkődők: https://ars-sacra.hu/prg.php?prgid=6318

A Hylarion Énekegyüttest már jól ismeri a helyi közönség akár gyülekezeti szolgálataik, akár más itteni zenés-irodalmi rendezvények révén. Az énekegyüttes művészeti vezetője Mechler Anna. 2022. október 16-án hallgathatjuk őket a sorozat keretében.

2022. november 11-én irodalmi alkalom következik: a sorozat érdekessége lesz Dr. Fabiny Tibor anglisztika professzor Shakespeare-estje.

Még egyeztetés alatt áll annak a böjti estnek az időpontja, melynek zenei szolgálatát Németh Sándor orgonaművész vállalta.

Rendezvényeinket a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.

Bővebben a www.evangelikustemplom.hu/ oldalon találhatók információk.

Lacknerné Puskás Sára

Megosztom a cikket