Budakeszi ’56-os megemlékezés és képzőművészeti kiállítás a 60. évforduló tiszteletére

Budakeszin élt és élő, Nagy Gáspár Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, prózaíró és Kiss Iván grafikusművész közösen készített “1956 Fénylő arcai” címmel albumot, amelyben a költő és a grafikus együtt állít emléket a Forradalom ismert és ismeretlen hőseinek. Az évforduló alkalmából Kiss Iván “Töredékek 1956” címmel animációs filmet is készített.

 

A könyv 10 évvel ezelőtt az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 50. évfordulójára jelent meg 2006-ban a Püski kiadó gondozásában Wittner Mária ajánlásával. A könyv elején Rácz Sándor sorai olvashatók. Érdekes, hogy nem beszéltek össze, mégis, míg Rácz Sándor azt a címet adta mondandójának, hogy Üzenet, addig Wittner Mária ezt: Üzenet a fényből.

 

Idézet Wittner Máriától – “A bűnök soha nem maradnak rejtve, ennek bizonyosságát tartja kezében az olvasó, mikor fellapozza Nagy Gáspár kötő és Kiss Iván művész kitűnő rajzaival illusztrált könyvet. Miközben olvasom Nagy Gáspár verseit az emlékezet filmvásznán pereg a múlt. A vers nyomán feltörnek az emlékek, egy időutazással élőképszerű elevenséggel végig viszi az olvasót a forradalom heroikus küzdelmein, szinte részévé válik az olvasó ennek az egyenlőtlen közdelemnek.”

 

Idén az ’56-os évforduló 60. évfordulója alkalmából a hagyományos ünnepségsorozat programjaként kiállítást rendezünk az album grafikáiból ’56 rajz ’56-ról címmel.

 

Kiállítás-megnyitó október 21-én, pénteken 17 órakor az Erkel Ferenc Művelődési Központban lesz, melyre ezúton hívunk és várunk minden érdeklődőt!

 

Köszöntőt mond Prof. Dr. Hámori József, Budakeszi díszpolgára, Széchenyi-díjas agykutató, akadémikus, a nemzeti kulturális örökség volt minisztere, és a TIT elnöke. Közreműködik Kemény Rozália színész-énekes és Betz István színész. A kiállítás a megnyitót követően megtekinthető október 23-án, vasárnap 10-19 óráig, okt. 24-nov. 14-ig hétköznap 8-20 óráig.

 

Október 23-án, vasárnap a hagyományos ’56-os ünnepi megemlékezések 16 órakor kezdődnek az Országzászlónál és a Kiss Iván által készített (szintén 2006-ban felavatott) ’56-os emlékkőnél. Az ünnepségen közreműködik: M. Kiss Sándor történész. Szervező a Jobb Kor Polgári Egyesület.

 

A megemlékezést követően a 60. évforduló jelképeként 60 db fáklyával levonulunk a Városházával szemben lévő ’56-os Kopjafához, ahol 17.30 órakor kezdődik a Városi ünnepség. Ünnepi beszédet mond dr. Győri Ottilia polgármester, a műsorban közreműködnek a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium diákjai.

 

Az ünnepséget követően a Budakeszi temetőben az 56-os áldozatok kopjafájánál, Barabási Ferenc és Márity László budakeszi mártírok sírjánál elhelyezhetők az emlékezés virágai.

 

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

 

A programokra szeretettel hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt!

EFMK munkatársai

 


Megosztom a cikket