Baranyai kirándulás 35 fokos kánikulában

A Budakeszi Hagyományőrző Kör 2015. július 3. és 4. között a Neoline Utazási Irodával kirándulást szervezett Dél-Magyarország nevezetességeinek megismerésére.

 

Úti célunk első állomását, Siklóst az M6-os, alagutakkal, völgyhidakkal változatos útján a sárgán pompázó napraforgó és mélyzöld kukoricatáblák között értük el, ahol a nagy múltú, nagyon jó állapotban megőrzött, a törökök által 143 évig uralt várat tekintettük meg; mozgalmas történetét filmvetítés ismertette. A vár alatt a városban az Europa Nostra díjjal kitüntetett Malkocs bej dzsámija volt a következőként megtekintett nevezetesség. Néhány kilométer után a Villányi-hegység déli lejtőjén megbújó, az ország egyik nevezetes zarándokhelyét, a Csodatevő Mária szobráról híres kéttornyú máriagyűdi templomot kerestük fel, ahol a kántor úr ismertette a templom történetét, és méltatta a kegyhely látogatottságát, valamint a templom környezetének jelenleg folyamatban lévő rendezéséről adott tájékoztatást.

Innen Pécset, Baranya megye, sőt a Dunántúl nevezetes ipari, gazdasági és kulturális központját kerestük fel. A városokat látogató turistabuszok kálváriáját végigjárva  sikerült leparkolnunk, és a Zsolnay kulturális negyedet, Közép-Kelet-Európa kulturális épületegyüttesét meglátogatni. Amit a Zsolnay család 1853-ban megkezdett és hosszú évtizedek során a porcelán- és kerámiagyártás produkált és elért, csak a legnagyobb elismerés és dicséret hangján lehet méltatni.  A kulturális negyed kiemelkedő egysége a Gyugyi László-kiállítás, 600 db-os Zsolnay gyűjteménye a historizmus és szecesszió korának páratlan szépségű válogatása. A mai napig is titokként kezelt mázak színei, fényei, csillogásai valósággal elbűvölik a látogatókat. A látnivalók csúcsa a Zsolnay család mauzóleuma, amit a dombra felfutó lépcsősor bal és jobb oldalán 42 oroszlán mélybarna csillogása teszi felejthetetlen látvánnyá.  A Zsolnay kulturális negyed – amit joggal pécsi varázsként emlegetnek – 2010-ben befejezett felújítása 30 műemlék épülettel, állandó és időszakos kiállításokkal, planetáriummal, gyönyörű kertekkel, színház és koncerttermekkel gazdagítja és várja látogatóit.

A Szindbád panzióban kipihenve fáradalmainkat 4.-ét gyalogos városnézéssel indítottuk. Széchenyi tér – Megyeháza – Nemzeti Színház – Dzsámi, majd a monumentális, négytornyú Szent Péter és Szent Pál székesegyház csodálatos Lotz Károly- és Székely Bertalan-freskói és orgonájának játéka kápráztatott el bennünket. Ezután vezetéssel végigjártuk a késő római és őskeresztény temető feltárt leletegyüttesét, ami 2000-ben felkerült az UNESCO világörökségi listájára. Ezt a maga nemében egyedüli, nem kis költséggel járó régészeti feltárást ékes bizonyítékként sorolhatjuk a műemlékvédelem dicséretére.

Pécsi látogatásunk végén megismerkedtünk még Jakováli Hasszán, jó állapotban megőrzött egyminaretes dzsámijával, ami a XVI. században épült; itt kimerítő tájékoztatást kaptunk a török korról és az iszlám vallási szokásokról.

Baranyai látogatásunk utolsó állomása a történelmileg híres Pécsvárad volt. A Szent István 1015-ben alapította kolostor, templom és vár maradványainak megtekintése után részt vettünk a felújítás alatt álló templomban a XIX. Magyarországi Német Egyházzene Ünnepén, amit 18 kórus részvételével rendeztek meg. E hangverseny felkészítésében hagyományőrző körünk két tagja, Krizsán Edit és Albrecht István is részt vállalt, egyhetes közreműködésüket oklevéllel ismerték el.

Kánikulai tanulmányutunkról hasznos, gazdag ismeretekkel, szép élményekkel gazdagodva tértünk haza és úgy érzem, hogy útitársaimmal együtt már a következő kirándulás terveit fontolgatjuk titokban.

 

Szirmai Jenő

a Hagyományőrző Kör tagja

Megosztom a cikket