Balczó András (vagy, ahogy szinte mindenki hívja: Bandi) 75 éves

Néhány személyes élményem a Nemzet Sportolójáról

Diákkoromban nagyon szerettem a különböző sporteseményeken részt venni. Labdarúgó- és kézilabda-mérkőzések mellett például többek között ott voltam 1969-ben a budapesti öttusa-világbajnokság 4000 méteres futásán, ahol aztán Bandi első helyezett lett egyéniben és csapatban is. Mindössze 15 évesen részese lehettem egy óriási sikernek.

 

A következő emlékkép 1973, a Küldetés c. film megtekintése. Akkor talán csak egy hónapig vetítették, majd annak rendje és módja szerint betiltották?

Nagyot ugorva az időben, már a rendszerváltás környékén egész közeli kapcsolatba kerülhettem vele: Anna nevű kislányának osztályfőnöke lettem az általános iskolában, majd az akkor induló Prohászkában. Életemben egyszer nem éreztem súlyát, nyűgét a családlátogatásnak! Nagyot beszélgettünk ? némi vörösbor mellett ?, valószínű, nem voltunk távol a világ megváltásától? Már a saját maga építette házban laktak, ha jól emlékszem, akkor 10 gyereket neveltek.

A ház építése során szakmák sokaságát tanulta ki. Ezt a Prohászka első kis könyvtára létrehozásakor is bizonyította. Nikowitz Oszkár igazgató úrral ketten készítették a könyvespolcokat, a munka során közeli barátságba kerültek egymással. A következő évben a nem sok technikai eszközzel rendelkező iskolának saját tévéjét ajánlotta fel.

Soha nem kért kedvezményt az alapítványi hozzájárulás fizetésében, egyedül a 3 gyerekeseknek járó 50%-os étkezési kedvezményt vette igénybe. Sokszor kisegítette az osztályprogramokat legendás Volkswagen mikrobuszával. Mindig természetes volt, közvetlen életvidám és szerény, nagy tiszteletet tanúsított a tanárok iránt.

Ha néha mostanában összefutunk, nehéz megelőzni az előre köszönésben. Ha elkezdünk beszélgetni, az ember azt érzi, épp csak az előbb hagytuk abba a korábbit.

A kerek évforduló alkalmából kérem a Jóisten áldását az elkövetkező évtizedeidre, valósuljon meg minden álmod a magyarság jövőjével kapcsolatban is!

 

Szabó Tibor Mihály

Kapcsolódó cikk:

A hit erejével – 75 éves a Nemzet Sportolója, Balczó András

Megosztom a cikket