Az új bölcsőde alapkőletétele Budakeszin

2013. október 18-án 10.00 órakor lerakták az új bölcsőde alapkövét városunkban. Kevesebb, mint egy év múlva kicsi gyerekektől lesz hangos az impozáns épület.

 

 

Dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszony a Pallas lexikonból idézte az alapkő címszót: az építkezések alapozásánál, bizonyos ünnepélyességgel elhelyezett első kő. Az alapkőnek kiszemelt kockát, amelybe pénzérméket, az épületre, az építtetőkre vonatkozó adatokat tesznek, 3-3 kalapácsütéssel megütögetik, majd a fekvő lapját egy kevés malterral becsapják.

 

Az új budakeszi bölcsőde alapkövét városunk polgármestere, Tarnai Richard kormánymegbízott és Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő tette le. A bölcsődében 1000 m?-en 4 db 50 m?-es csoportszoba létesül, teraszkapcsolattal. A komplexumhoz tartozik egy 200 m?-es játszókert, ezen belül pancsoló, homokozó, valamint 14 parkolóhely. Negyvennyolc gyereket tudnak majd egy év múlva fogadni. Égetően szükség van az új bölcsődére, településünkön igen kevés a férőhely.

 

Pár évvel ezelőtt egy családi napi rendezvényen közvéleménykutató táblát tettünk ki, megkérdezvén: mi a legfontosabb probléma, amit sürgősen meg kellene oldani. Egyértelműen a bölcsőde minél hamarabbi megépítését indítványozták a legtöbben. ?2012 januárjában benyújtottuk a pályázatot, és 149 millió Ft támogatást nyertünk. Ehhez az önkormányzat 100 millió önrészt tett hozzá? ? idézte fel a polgármester asszony a közelmúlt történéseit. A beruházás kivitelezése 2013 szeptemberében indult meg. Az épület úgy próbál játékos és gyermeki lenni, hogy alkalmazkodik a környezethez, de nem tagadja meg azt a kort, amelyben épült. A beruházással bővül az önkormányzat törzsvagyona, de amellett munkahelyeket is teremtünk. Úgy számoltuk, hogy 15-20 új munkahely keletkezik. ?Sok szeretettel várjuk a gyerekeket jövő szeptemberben!? ? fejezte be beszédét a polgármester asszony.

Csenger Zalán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy ?Ezen a helyen ? látván a látványterveket ? egy év múlva gyönyörű bölcsőde fog állni. Olyan intézménnyel bővül Budakeszi, ami a jövőnek szól. Ha egy közösség ilyen jellegű építkezésbe fog, az azt jelenti, hogy bíznak a jövőben; bíznak abban, hogy az elkövetkezendő években, évtizedekben is sok gyerek fog itt születni. Az itt élők, a döntéshozók érzik ennek a felelősségét, hogy ilyen beruházásokat indítsanak el. Érzik a jövőt, hogy ilyen célokat kell megvalósítani. Ezt a ?kedves terhet? érzik Zsámbékon, Solymáron és Biatorbágyon is, ahol hasonló építkezések folynak, folytak.?

 

Dr. Tarnai Richárd kormánymegbízott elmondta: a kormány az Új Széchenyi Terv keretében segíti az önkormányzatokat a jó célok elérésében. Kiemelte: soha nem történt ennyi pozitív változás, amelyekkel segítik a gyermekes családokat (munkahelyvédelmi akcióterv, a kismamák munkába való visszaállását segítő intézkedések, a családi adókedvezmény kiszélesítése, a gyed és a gyes visszaállítása, illetve kibővítése).

 

?Úgy gondoljuk: jó helyre került a pénz, hiszen Budakeszi élen jár a gyermekek születésében? ? jelentette ki a kormánymegbízott úr.

 

Köszönjük a Pitypang Sport Óvodának a részvételt, a Tarkabarka Óvoda gyermekeinek és felkészítőinek pedig a kedves műsort.

 

Szabó Tibor Mihály

 

 

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket