?Az életem a szolgálatról szól? ? Beszélgetés dr. Kapiller Zoltán állatorvos-zoológussal

Ma már mindenki számára köztudomású, hogy a globális klímaváltozás hatására megrövidül a tavasz, egyre enyhébbek a telek. Ennek következtében kevés a talaj menti fagyos időszak, nem fagynak ki a különböző kórokozók, például a kullancsok. Ha ehhez árvizes vagy belvizes időszak is járul, bizony ez szúnyog és kullancs inváziót eredményez. Így volt (van) ez idén hazánkban is.

 

 

Pátyon, a Tulipán u. 13.-ban, a Gyógyít-lak rendelőbe látogattuk meg dr. Kapiller Zoltánt, a Magyar Kullancsszövetség elnökét. A nyári vakáció idején aktuális kérdésekről, felelősségről, hivatástudatról beszélgettünk vele.

 

Feltérképezték, hogy a kullancsok 30-50%-a fertőzött, 95%-uk (!) Lyme-kórral. A fennmaradó 5%-on is komoly betegségek ?osztozkodnak?. A doktor úr fontosnak tartja a lakosság tájékoztatását: ?Ne féljék a természetet! Meg kell ismerni teljes egészében a természetet, és ha megfogadják a prevenciós ajánlásainkat, nyugodtan élvezhetik csodálatos környezetünket.?

A gimnáziumi évek alatt kristályosodott ki benne, hogy állatorvos szeretne lenni. Ennek megvalósulása után elkezdte működését. 1992-ben rengeteg beteg kutyát hoztak gazdáik a rendelésre. Kiderült, hogy a kutyák Lyme-kórral voltak fertőződve. Az elmúlt két évtizedben szinte ?néptanító? lett ebben a témában. 1998-ban költöztek Pátyra, azóta működik a Gyógyít-lak. A rendelő specialitása: a lézer műtétek (vérzés nélküli operáció). Óriási igény van a beteg állatok szakszerű ellátására. Ebbe beletartozik akár a daganateltávolítás is. Fontos alapelvként említi: ?Rendszeres etapokban meg kell látogatni az orvost, így hamar felfedezhető a kezdet kezdetén a baj.?

Az egész rendelő tele van érdekességekkel. Emléktábla szól Szent Eligiuszról, aki többek között az állatorvosok védőszentje. De itt látható a svéd király aranyserlege, amelyet a doktor úr a találmányi világkiállításon kapta a kullancseltávolító kanál feltalálásáért. Ezzel az eszközzel fertőzésmentesen el lehet távolítani a kullancsot. Ennek a kis szerszámnak minden elsősegélydobozban ott a helye! Jó, ha ezt a munkáltatók is tudják, vagy éppen az utaztató, táboroztató cégek, hiszen jogi felelősséggel tartoznak a beosztottaikért, az utasokért, a gyerekekért.

?Ha nem védekezünk a kullancsok ellen, borzasztó lehet a jövőnk? ? jelentette ki Kapiller Zoltán. (A szúnyogok ellen könnyebb a védekezés. Az ötvenes években DDT-vel lepermetezték az országot, mivel akkor még malária is előfordult nálunk.) Nemzeti összefogásra van szükség e két kellemetlenül veszélyes vérszívóval szemben.

Jelen pillanatban az EU-ban nincs kullancsirtó szer, mert 2010-ben egy olyan rendeletet alkottak, miszerint újbóli engedélyezésre van szükség a szerekkel kapcsolatban. Ezt az eljárást a szer gyártója nem vállalta?

Miért lett a Lyme-kór éve 2013? ? tette fel a kérdést a Buda Környéki Televízió riportere. A Lyme-kór egy betegségcsalád, ami 3 baktérium működését jelenti, sőt már tudnak egy negyedikről, Amerikában már az ötödikről is? Nagyon oda kell figyelni a rejtett életet élő kullancsokra, hiszen megtalálhatók a föld alatti életet élő állatok alomjaiban, de a madarak fészkében is. Az erdőbe is bekerül valahogy, például egy sünnel, aki a tüskéi miatt nem tud megszabadulni tőlük.

A kullancs elleni védekezésnek van egy természet adta módja: ne látogassuk az erdőben a vadetetők környékét, rekesszük ki az erdei állatokat a kertünkből, ne fogadjunk be pl. aranyos kis sünöket. Ne engedjük kutyánkat az erdőben sűrű, bozótos területre. Használjunk szúnyog-, illetve kullancsirtó szert, sprayjel fújjuk be ruházatunkat. Végül: kullancsteszt nélkül ne menjünk ki a természetbe! Ha pozitív az eredmény, azonnal forduljunk orvoshoz! Természetesen az a legjobb, ha minél előbb szakszerűen eltávolítjuk a kullancsot. A nem szakszerű eljárás következtében fertőződhetünk.

A kullancs nemcsak csípéssel fertőz, vannak egyéb módon is. Például, ha egy tejelő állatot csíp meg, ha annak az állatnak a tejét forralatlanul isszuk meg, megfertőződhetünk.

Újabban egyre gyakrabban előforduló betegség a szív- és bőrféreg, ami nem öli meg az áldozatát. Olyan élőlényt keres, ahol ?komfortosan? be tud rendezkedni. Ez a kutya, emberben ugyanis nem tud szaporodni. A bőrféreg a bőr alatt, a szívféreg a tüdőartériába fészkeli be magát. A férgek tavasztól őszig hiperaktívak, az akkor aktivizálódó szúnyogok terjesztik.

Az emberben ugyan nem tudnak szaporodni, de egy bizonyos fejlettségi fokot elérnek. Elsősorban a szemhéjba, a kötőhártyába, az elülső szemcsarnokba jutnak el; eltávolításuk kellemetlen sebészeti eljárással lehetséges. A tüdőbe kerülve teniszlabda nagyságú (!) daganat keletkezik. Tehát: a szúnyogok ellen nagyon komolyan fel kell lépni. Az lehet a megoldás, ha a kutyatartókat felelős kutyatartókká tudjuk nevelni. Például havonként egy szúnyogriasztó tabletta a kutyusnak, kullancsriasztó nyakörv. A kutyatartóknak felelősséggel kell lennie az egész társadalommal szemben.

A Magyar Kullancsszövetségnek többek között az a feladata, hogy minél szélesebb körben ismertesse meg az emberekkel a veszélyeket, illetve a prevenció.

 

Szabó Tibor Mihály

 

A Buda Környéki Televízió által készített összeállítás megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket