Az EFMK Online Erkel Galériája aktuális kiállítása

A Krajczáros Alapítvány „Emlékezet a Hősökre 1914-1918 – Ecsettel a Békéért” című gyűjteményének része, Törő Gergő tusrajzai.

A Krajczáros Alapítványt http://krajczarosalapitvany.hu/ és Törő Gergőt röviden Németh István kuratóriumi elnök mutatja be: a székesfehérvári Krajczáros Alapítvány fő profilja a katonai sírkertek gondozás, valamint az e témához köthető kulturális tevékenység (pl. könyvkiadás, emlékművek állítása, kiállítások szervezése, megemlékezések és kegyeleti utak bonyolítása, stb.)
„Emlékezet a Hősökre 1914-1918 – Ecsettel a Békéért” címmel 2013-ban indult projekt, melynek keretében az alkotók a Nagy Háború emlékezetét, a BÉKE megőrzése iránti elkötelezettségüket kívánták a ma élő nemzedék számára a festészet eszközeivel élővé tenni.
Az alapítvány mindezekkel kívánja a figyelmet ráirányítani a közös Európában a megbékélés, a közös emlékezet szükségességére. Mottója: „Együtt, többet, jobban.”
Mostanra közel 600 alkotás van a birtokukban, melyet 130 fő erdélyi és lengyel, magyar, szlovák, ukrán művész – jellemzően grátisz – készített. A képekből rendezett kiállításoknak máig 60 hazai és határon túli település adott otthont.
Most az alapítvány egyik fontos önkéntesének, Törő Gergőnek a tusrajzait láthatják az érdeklődők. Az eredeti alkotások 50 x 70 cm-es formátumban készültek és népszerűsítik a magyar katonai helytállás iránti emlékezetünket.
Hogyan lehetne az alkotót röviden jellemezni? Művész? Kézműves? Dekoratőr? Restaurátor? Ipari alpinista? Mindegyik találó…
Gergő, olyan ifjú önkéntese a Krajczáros Alapítványnak, aki igen sokoldalú, kiváló tehetséggel megáldott, de legfőképpen rendkívül elfoglalt ember. Értéket teremt maga körül. Amikor elkapja az alkotói ihlet, akkor akár éjszakákba nyúlóan is képes dolgozni az önmaga előtt bevállaltak megformázásáért, valóra váltásáért. Autodidaktaként a kiváló rajzkészségén túl csont, fa, fém, bőr anyagból készítget különféle (közte kovácsolt vas, stb.) kézműves dolgokat. A Felvidéken, Zbojné (Bajna) katonai sírkertjében az általa készített emlékmű van felállítva. A centenárium időszakában a Várkert bazárban megrendezett I. vh-es kiállításon felállított lovas szobornak a pikáját (míves szálfegyverét) is ő készítette. Az alapítvány által 2010-től szervezett hadisírgondozó táborokban rendszeres részvételenyomán – javaslatunkra – kiérdemelte a Schwarzes Kreuz (nemzetközi léptékben is jegyzett) kitüntetését is.
Rendszeresen járja Erdély, Felvidék, Isonzó térségét, ahol igen nehéz hegyi túrákon kutatja a magyar emlékhelyeket, a természet szépségeit. Elkötelezett hazafias érzületű, jelenleg Bp-en élő, sárospataki illetőségű, 1985-ben született nagyszerű fiatalember. Anyai dédapja a székelyudvarhelyi 82-es ezrednek volt katonája.

Munkáit és az előbb általam említett tevékenységeit itt lehet megtekinteni: https://www.facebook.com/gergo.toro/photos_albums

Németh István a Krajczáros Alapítvány kuratóriumi elnöke

Kedves közönségünk! Kérjük Önöket vendégkönyv hiányában pozitív visszajelzésüket, az alkotónak szóló lelkesítő észrevételeiket online kiállítási vendégkönyvünkbe, azaz itt Facebook oldalunkon tegyék meg.

Nagy Mónika az EFMK kiállításrendezője

Törő Gergő tusrajzai: https://efmk-budakeszi.hu/teszt/krajczaros

Megosztom a cikket