Amit a nagyböjtről tudni érdemes

Elkergettük a telet, nagy mulatságokkal véget ért a farsang. Hamvazószerdától elkezdődött a húsvét előtti negyvennapos nagyböjt.

 

 

Idén március 5-ére esett a hamvazószerda, amikor is a keresztények hamvazkodnak ? kezdte tájékoztatását Szeleczky Csaba káplán. Ezen a napon a tavaly virágvasárnap megszentelt barkát elégették, s a hamvából a pap kis keresztet rak a hívek homlokára, ezzel a mondattal: Emlékezz, ember, porból vagy, és porrá leszel! Ez az emlékeztető megerősíti a keresztényeket.

A nagyböjt egyébként 40 napig, húsvétvasárnapig tart. 18 éves kortól 60 évig böjtölni kell. Hamvazószerdán és nagypénteken 3-szor étkezünk, de egyszer sem lakunk jól. 14 éves kortól nem eszünk húst. Mindez abban segít bennünket, hogy jobban fel tudjunk készülni Urunk feltámadására. Ilyenkor jobban odafigyelünk a szegényekre, a Karitász csoportunk is aktivizálódik. Segítsünk ilyenkor embertársainknak apróságokkal. Hozzátartozik a böjti időszakhoz, hogy megvonunk magunktól élvezeti dolgokat, amelyeknek bizony gyakran rabjai vagyunk (okos telefon, számítógép, édesség, káros szenvedélyek).

A Buda Környéki Televízió kérdésére elmondta a káplán úr, hogy nehéz megítélni, hányan tartják be a böjti előírásokat. Talán 50-50%. Főleg az idősebb korosztályok járnak ebben élen, a fiatalok kevésbé. És sajnos, egymás problémáira sem igen figyelnek oda. Túlságosan el vannak foglalva saját dolgaikkal, önzésnek is mondhatnánk.

Dr. Koltay Angéla, nagykovácsi háziorvos a böjtölés egészségügyi oldalát világította meg. A böjt elsősorban a bűnöktől, tisztátalan gondolatoktól való megtisztulás. Ehhez járul a fizikai cél: szervezetünk megtisztulása, méregtelenítése. A mai ember ugyanis túl sokat (zsír, szénhidrát, só) és túl rendszertelenül eszik. Ha ehhez még egészségtelen életmód, kevés mozgás is társul, hamar megjelennek a civilizációs betegségek: magas vérnyomás, magas koleszterin szint, cukorbetegség, ízületi bántalmak, az elhízás. Az elhízás egyébként lelki problémákat, depressziót is okozhat.

A böjt minden betegség kezelésére alkalmas, lelki állapotunk karbantartására is. Ha elkezdünk böjtölni, természetesen az élvezeti cikkek ellenjavaltak. Legalább 2?4 liter folyadékot vegyünk magunkhoz (méregtelenítő tea, frissen csavart gyümölcsök leve). Kerüljük a az olajban, zsírban sült húsokat, szénsavas cukrozott üdítőket. A vesét vízhajtó teával segíthetjük, beleinket például müzlivel. Ha még sokat is mozgunk, eredményesebb lesz tevékenységünk. Jót tesz ilyenkor a szaunázás is.

A böjt időtartama és mértékét meghatározza az életkor, egészségi és táplálkozási állapot. Tilos a böjt a kismamáknak, gyógyszerekkel kezelt betegeknek, cukorbetegeknek, gyerekeknek! Az ésszerűtlen böjtnek hátrányos következményei lehetnek: kiürülnek a szervezet vitamin-és ásványi anyag raktárai. Meggyengül az immunrendszerünk, így fogékonyabbak leszünk a különböző betegségekre. A koplalás miatt a szervezet elkezdi az izomfehérjéket is bontani.

Végül: mint máshol is, lényeges dolog a fokozatosság. Egy rövid böjt után próbálkozhatunk hosszabbal. Jól jegyezzük meg: a böjt nem fogyókúra!

Borda Mihály nagyon vallásos családban nőtt fel, betartották a böjt előírásait. Sok tésztafélét, leveseket, rengeteg tejterméket fogyasztottak ilyenkor. Összességében: a zsírszegény ételeket helyezték előtérbe.  Mindenkinek szívesen ajánlja az ún. csíramálét. 1 kg búzacsírát ledarálunk, kinyomkodjuk a levét, liszttel összekeverjük olyan állagúra, mint a nokedli. Ezután tepsibe helyezzük és kisütjük.

Surányiné Winterkom Éva, a Budakeszi Bölcsőde gondozónője szintén vallásos nevelést kapott. Családjából viszont csak ő tartja be a 40 napos böjtöt. Ilyenkor sok párolt zöldséget, salátákat, halat eszik. Mire jön a húsvét, megtisztul a szervezete, nem fájnak annyira ízületei, jobb a közérzete. És ami a legfontosabb: hitében is megerősödve várja a feltámadást.

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket