Almás habcsók pite
A 2015. évi Karácsonyi süteménysütő verseny felnőtt kategória győztes receptje. Sütötte Kocsis-Gergely Andrien.
Tésztához:
200 g liszt
125 g vaj
1 tojás sárgája
50 g porcukor
kb. 50 ml hideg víz
Töltelékhez:
500 g alma
2 ek. cukor
2 ek. keményítő
2 ek. búzadara
Habcsókhoz:
3 tojás fehérje
100 g porcukor
1 ek. keményítő
1 ek. citromlé
Elkészítés:
A tésztához a lisztet és a porcukrot mérjük ki és adjuk hozzá az apró kockára vágott vajat, majd morzsoljuk össze a liszttel. Tegyük bele a tojássárgáját, illetve éppen csak annyi hideg vizet, amennyivel könnyen, gyorsan össze tudjuk állítani a tésztát. Fóliába csomagolva tegyük hűtőbe legalább fél órára. Az almát hámozzuk meg, és reszeljük le, majd keverjük össze a cukorral és a keményítővel (ízlés szerint fahéjat is tehetünk hozzá). A tésztát nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a piteformát. Tegyünk bele egy kisebb darab sütőpapírt, majd bármilyen nehezéket, pl. babot és előmelegített, 180 °C-os sütőbe süssük elő a tésztát 20 perc alatt. Szórjuk meg búzadarával, majd terítsük el rajta az almát. A tojásfehérjét verjük habbá, majd a vége felé adjuk hozzá apránként a keményítős porcukrot, illetve a citromlét. Akkor jó, ha szép csúcsos a habunk a habverő végén. Habzsákba töltve csúcsos formákat nyomunk egymás mellé a pite tetejére. Előmelegített 170 °C-os sütőbe 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna a habcsók, vegyük lejjebb a hőmérsékletet.
Jó étvágyat kívánunk!