Almás habcsók pite

A 2015. évi Karácsonyi süteménysütő verseny felnőtt kategória győztes receptje. Sütötte Kocsis-Gergely Andrien.

 

Hozzávalók

 

Tésztához:

200 g liszt

125 g vaj

1 tojás sárgája

50 g porcukor

kb. 50 ml hideg víz

 

Töltelékhez:

500 g alma

2 ek. cukor

2 ek. keményítő

2 ek. búzadara

 

Habcsókhoz:

3 tojás fehérje

100 g porcukor

1 ek. keményítő

1 ek. citromlé

 

Elkészítés:

A tésztához a lisztet és a porcukrot mérjük ki és adjuk hozzá az apró kockára vágott vajat, majd morzsoljuk össze a liszttel. Tegyük bele a tojássárgáját, illetve éppen csak annyi hideg vizet, amennyivel könnyen, gyorsan össze tudjuk állítani a tésztát. Fóliába csomagolva tegyük hűtőbe legalább fél órára. Az almát hámozzuk meg, és reszeljük le, majd keverjük össze a cukorral és a keményítővel (ízlés szerint fahéjat is tehetünk hozzá). A tésztát nyújtsuk ki, majd béleljük ki vele a piteformát. Tegyünk bele egy kisebb darab sütőpapírt, majd bármilyen nehezéket, pl. babot és előmelegített, 180 °C-os sütőbe süssük elő a tésztát 20 perc alatt. Szórjuk meg búzadarával, majd terítsük el rajta az almát. A tojásfehérjét verjük habbá, majd a vége felé adjuk hozzá apránként a keményítős porcukrot, illetve a citromlét. Akkor jó, ha szép csúcsos a habunk a habverő végén. Habzsákba töltve csúcsos formákat nyomunk egymás mellé a pite tetejére. Előmelegített 170 °C-os sütőbe 35-40 perc alatt készre sütjük. Ha nagyon barnulna a habcsók, vegyük lejjebb a hőmérsékletet.

 

Jó étvágyat kívánunk!

Megosztom a cikket