Államalapításunkat ünnepeltük Budakeszin

„Államalapító Szent István királyunk előtt tisztelgünk augusztus 20-án, minden magyarok ünnepén, világszerte. Budakeszi várossá válásának 20. évében megtiszteltetés, hogy harmadszor újraválasztott polgármesterként szólhatok Önökhöz ezen a felemelő nemzeti és állami ünnepen.” – hangsúlyozta ünnepi beszédében dr. Győri Ottilia Budakeszi Város Önkormányzata Képviselő-testületének díjátadással egybekötött ünnepi díszülésén, az Árpád-házi szentek szoborcsoport előtti dísztéren.

A polgármester köszönetet mondott az önkénteseknek, a helyi vállalkozóknak, a munkatársainak, és minden budakeszi lakosnak, aki segítette a járvány megfékezését. Hozzátette, Budakeszi, a város lakossága a veszélyhelyzetben is jelesre vizsgázott összefogásból. Úgy fogalmazott: „Örökkévalóság, maradandóság, emlékezet! Ezzel a hármas jelentéssel bír ez a nap, Szent István szellemi örökségének emléknapja. Az államalapítás olyan történelmi cselekedet volt, amely évszázadokon át tartó, jelenleg is zajló folyamatot indított el. Ránk, utódokra az ünneplésen túlmenően a szellemi örökség megőrzésének, továbbvitelének felelőssége is hárul.”

Az augusztus 20-i ünnepségen a képviselő-testület döntése alapján a város három korábbi, emeritus polgármestere, Szemereki Zoltán, Farkas Gyula és Tagai István kapta idén Budakeszi díszpolgára kitüntető címet.
Az elismeréssel járó emlékplakettek átadása előtt dr. Győri Ottilia polgármester mondta a kitüntetettek laudációit. Úgy fogalmazott, a város által díjazottak, értékteremtő személyek, az ő munkájuk Budakeszit gazdagítja, a közösséget erősíti. Életutukra jellemző, amit Kossuth Lajos hirdetett, vallott: „A haza örök, s nem csak az iránt tartozunk kötelességgel, amely van, hanem az iránt is, amely lehet, s lesz”. Felelősséggel tartozunk azért is, amit kaptunk, és azért is, amit mi hagyunk magunk mögött, amit az utánunk jövők gondjaira bízunk. „Boldog születésnapot, Magyarország! Boldog születésnapot, Budakeszi!” – zárta szavait a polgármester.

Elsőként a Budakesziért emlékérem átadása következett. Az elismerést idén a Fenyőgyöngye Nyugdíjas Klubnak, a Borostyán Nyugdíjas Klubnak, valamint Schrotti Jánosnak, Budakeszi Város Német Önkormányzata elnökének adományozta a képviselő-testület. A nyugdíjasklubok részéről Arányi Imréné és Dorka Józsefné klubvezetők vették át az elismerést. A Budakeszi Ifjúsági díjat ezúttal a Prohászka Ottokár Cserkészcsapatnak adományozták. A Budakeszi Oktatásügyért díjat idén Téglás Istvánnénak, Paur Eleonórának, Somogyiné Tassi Valériának és Svigruháné Jászkovics Annának ítélte oda a képviselő-testület. A Budakeszi Egészségügyért díjat idén a város két jeles fogorvosa, Dr. Zolnai Katalin és Dr. Kovács Sándor kapta.

Az értéknövelő módon felújított, korszerűsített lakóépület kategóriában a Gyöngyvirág utca 20. szám alatti lakóépületet, új épület kategóriában a Törökvész utca 56. szám alatti családi házat, az Árpád fejedelem téri iskolaépületet, és a Budakeszi szennyvíztisztító telepet ítélte méltónak a képviselő-testület a Budakeszi Építészeti Értékeiért díjra. A Budakeszi Közművelődéséért díjjal idén a Budakeszi Népdalkör hagyományőrző, művészeti tevékenységét ismerték el. A díjat Kiss Csongor
Áronné, a népdalkör vezetője vette át.

Az ünnepségen közreműködött a Nyírettyű zenekar két művésze, Martus Éva és Nyíri László, valamint Kristófi Ágnes énekművész. A képviselő-testület ünnepi ülése a Szent István napi hagyományokhoz híven kenyéráldással és -szenteléssel, majd a Szózat közös eléneklésével, és az EFMK udvarán tartott fogadással ért véget.

Pillanatképek a mai ünnepségről:

Közzétette: Erkel Ferenc Művelődési Központ – 2020. augusztus 20., csütörtök

Államalapításunkat ünnepeltük Budakeszin. A város három korábbi, emeritus polgármestere, Szemereki Zoltán, Farkas Gyula…

Közzétette: Győri Ottilia hivatalos oldala – 2020. augusztus 20., csütörtök

Megosztom a cikket