Egy budakeszi vállalkozás arcvédő pajzsokat gyárt és adományoz az egészségügynek

Sok, nagyon sok felajánlás, jótétemény született az elmúlt hetekben Magyarországon ezekben a nehéz hetekben. Egyik szép példája ennek a Budakeszin működő Laserox Kft. története is, melyről a cég vezetőjét, Csuka Zsoltot kérdeztük.
 
Eredetileg mi a cég profilja?
 
Lézervágással foglalkozunk, első körben társasjátékokhoz tervezünk és gyártunk rendezőket, kiegészítőket. Emellett akár egyedi gravírozott vagy lézervágott darabok, kis és nagy sorozatos termékek tervezését és kivitelezését is vállaljuk.
 
Nyilván látták a járvány okozta tragédiákat a világban, mégis miképpen jutottak arra az elhatározásra, hogy a cég profiljától eltérő arcvédő pajzsokat gyártsanak a magyar a járvány ellenes harc frontvonalában harcolóknak?
 
Minket is elért a jelenlegi vírus-szituáció így elkezdtünk gondolkodni, mi mit tudnánk tenni. Végül egy Facebook csoportban láttuk a kezdeményezést, hogy 3D-s nyomtatással gyártanának pajzsokat. Ez inspirált, hogy keressünk egy olyan megoldást, ami csak lézervágással megoldható, és sokkal gyorsabb gyártást eredményezne, hiszen itt az idővel versenyzünk.
 
 
És miért éppen az arcvédő pajzs gyártására gondoltak?
 
Ez egy nagyon egyszerű első körös fizikai védelmet tud nyújtani a viselőjének a nyál, izzadság és egyéb váladékokban rejlő kórokozók ellen. A pajzs egy átlátszó felületet tesz az orvos és a beteg közé, de mégsem gátolja a viselőjét a munkavégzésben. Hiszen az orvosok napi szinten vannak nagyon közeli fizikai kapcsolatban a betegekkel, így különösen fontos, hogy őket védjük.
 
Mikor kezdték el a gyártást és miképpen teremtették meg ennek feltételeit? Gondolok itt a megfelelő alapanyagokra, gépekre.
 
Március 23-án, hétfőn volt az első kisebb alapanyag szállítmányunk. Gépeink már eleve rendelkezésre álltak, így a hét során egy intenzív 24 órás fejlesztés során alakult ki egy olyan forma, amelyet kizárólag lézervágóval is tudtunk elkészítsen. Nagyon gyorsan világossá vált, hogy az igények száma túl fog mutatni a készleteinken így péntekre 1 tonna alapanyagot rendeltünk be saját kockázatra és a hétvégét átdolgozva kezdtük meg a gyártást.
 
Támogatják Önöket még mások is ebben a tiszteletre méltó tevékenységben?
 
5000 pajzsot terveztünk gyártani, ennyit alapanyagot sikerült beszereznünk, de azt láttuk, hogy ennek költsége meghaladja a családi vállalkozásunk teherbíró képességét, így adománygyűjtésbe kezdtünk, amelyből meg tudjuk finanszírozni ezeket a pajzsokat. Több budakeszi cég (Toyota Mayer, Stulwerk), magánszemély, önkormányzat, illetve a GLS is beállt mögénk. Anyagi támogatás mellett több önkéntes is segített a kiosztásban, összeszerelésben és gyártásban.
 
 
Eddig hány darab készült el ezekből az arcvédő pajzsokból?
 
Pontos számot már nem is tudok mondani, de valahol 5000 felett van a tényleges darabszám. Addig vágtuk az anyagot, amíg el nem fogyott, a kollégák nagyon kitartóan dolgoztak, egész hétvégén is. Ezeket mind 2 hét alatt gyártottuk le és osztottuk szét.
 
Hova juttatták el eddig ezeket?
 
Alapvetően kórházakhoz, de küldtünk háziorvosi rendelőkbe, mentőállomásokra, gyógyszertárakba is. Teljesség igénye nélkül: Korányi, János, Szent Margit, Uzsoki, Honvéd, DOTE, POTE, SOTE, Dél-pesti Kórház, Salgótarján, Balassagyarmat, Dunaföldvár, és még számtalan más helyre. Több mint 100 csomagot adtunk át.
 
5000 darab bizony egy jelentős szám! Meddig van még erőforrásuk, energiájuk a gyártásra?
 
Igények még bőven vannak, de azóta már átterveztük a gyártást stancolásra, amely még hatékonyabb és olcsóbb. A probléma az alapanyaggal van, amely országos szinten elfogyott, de úgy tűnik erre is sikerül megoldást találni.
 
(Horváth Jenő)
Megosztom a cikket