A világosság győzelme

Nagyszombat, Budaörs, Római katolikus templom. Szép számú ministráns gyűlt össze, hogy húsvét ünnepének előnapján, az Úr sírban nyugvásának napján szolgálatot tegyen. A ministránsok között volt Sánta Áron képviselő úr (a Budaörsi KDNP elnöke) is. A misét Varga János celebrálta.

 

 

 

Nagyszombaton kezdődik az igazi húsvéti ünneplés, ami arra a napra emlékeztet, amikor Krisztus holtteste a sziklába vájt sírban feküdt, és harmadnapra, azaz húsvétvasárnap hajnalára feltámadt. A liturgia szerint Krisztus feltámadása, a világosság győzelme a sötétség fölött, ami az egyiptomi rabságból, a sátán szolgaságából való szabadulást, lelkünk föltámadását és megváltásunkat jelenti.

 

Ezen a napon van a tűzszentelés, amelyet a húsvéti gyertya- és keresztvíz-szentelés, majd a vigília követ.

 

A szakadó eső ellenére Budaörsön a római katolikus templom megtelt a hívekkel, akik elsőként a szent sírt látogatták meg.

A templom előtt máglyát raktak. Varga János plébános megszentelte a tűzet, Krisztus jelképét, akinek feltámadásával a remény, a fény születését ünneplik a keresztény egyházban. Majd a megszentelt tűz lángjával gyújtották meg a templom óriási húsvéti gyertyáját, mely a föltámadt Krisztus jelképe.

A vízszentelés, a templom keresztelővizének megszentelése a templomban történt.

Ezután a mindenszentek litániája következik, majd a szentmise.

?A harangok Rómába mentek.?

A Glóriára megszólaltak a nagycsütörtök óta néma (Rómába ment) harangok, az orgona és a csengők, és felhangzott az Alleluja.

Végül a templom körüli körmenet zárta az estét.

 

Balczó Kornélia

 

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket