A tömeges megbetegedések irányába haladunk

Orbán Viktor a beszélgetés elején azt mondta, a válságkezelésben fontos a döntések tartalma és ütemezése. Jó ütemben döntést hozni az információk hatékony összegyűjtését is jelenti – tette hozzá.

Miután most a csoportos megbetegedések felől haladunk a tömeges megbetegedés irányába, ezért vártunk ki, hogy hátha szigorúbb döntéseket kell hozni. A szívem szerint vártam volna – tette hozzá. Az idősotthonok környékén történtek indokolták volna a szigorúbb lépést.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy országszerte nagyon különféle helyzet van, ezért nem is lehet egy nagy központi döntést hozni. Éppen ezért adtunk nagyobb döntési kört ebben a helyzetben a polgármestereknek – tette hozzá.

A kormányfő elmondta, hogy sok településen nincs is jelen még a betegség, éppen ezért sokféle igény van jelen egyszerre. Legyen egy általános országos fegyelem, és helyben döntsenek a polgármesterek. A mostani helyzetben a legerősebb fegyver az önuralom – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy nagyon nehéz a mostani helyzet, mert azért él az ember, hogy találkozzon a családdal, főleg az idősek esetében. Ekkor mindenki össze szokott jönni, de erről most le kell mondani. Ezt el kell fogadni – tette hozzá.

Eddig nagy siker, hogy a fertőzés ütemét sikerült lassítani – mondta a kormányfő. Időt nyertünk, de az igazi teszt előttünk van – mondta Orbán Viktor. Ha bekerülünk a tömeges fertőzés szakaszába, akkor egy nagyon jó felkészülés kell, hogy ne legyen olyan helyzet, mint ami Olasz, vagy Spanyolországban kialakult.

Orbán Viktor elmondta, hogy mennyi aktív intenzív ágyra lesz szükség
Több kórházban is voltam az elmúlt napokban, és még több intézménybe el fogok menni. Minderre lehet nincs szükség, de a józan eszem és az ösztönöm azt mondja, hogy ez kell – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy két katonatiszttel egyeztetik a látogatásokat, és mérik fel a helyzetet. Amikor tömeges lesz a fertőzés, akkor 7500-8000 intenzív ágy kellhet és lélegeztetőgép, valamint személyzet is kell ehhez. Normális békeidőben olyan 2000 körül van a lélegezetőgépek száma.

www.origo.hu

Megosztom a cikket