Budakeszi delegáció a Csíkszeredai Városnapokon

2013. augusztus 2-5 között rendezték meg a Csíkszeredai Városnapokat, amelyre testvérvárosként Budakeszi, Kaposvár és a Tiszaújváros delegációja is meghívást kapott. Budakeszi küldöttségét dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszony vezette, tagja volt még Czifra Zsuzsanna és Szabó Ákos Péter önkormányzati képviselő, valamint Bege Attila, a Budakörnyéki Székelykör elnöke.

 

Budakeszi és az erdélyi Csíkszereda korábbi polgármesterei ? a két város civil szervezeteinek gyümölcsöző kapcsolatát mintegy megpecsételve ? még a ?90-es években kötöttek testvérvárosi szerződést. A kapcsolat sajnos az előző önkormányzati ciklus idején mélypontra jutott, ezért Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere örömteli eseménynek nevezte annak újraélesztését, melyet budakeszi polgármestere, dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia két évvel ezelőtt kezdeményezett. Ez új lendületet adott az együttműködésnek, melynek eredményeként minden évben kultúrával, oktatással kapcsolatos közös rendezvények kerülnek megtartásra. A városvezetők mellett a két város iskolái is szorosabb együttműködés kialakítására törekszenek. Ennek eredménye, hogy a két város általános iskolái testvériskolák lettek. További lehetőségek rejlenek a civil szervezetek együttműködésében, melynek kovásza a Budakörnyéki Székelykör lehet.

A delegáció látogatásának célja a testvérvárosi viszony ápolása mellett ifjúsági és kulturális kapcsolatok fejlesztése volt, valamint egy kooperáció kidolgozása a határon belül és határon kívül élő magyarok egységként való kezelésére. Budakeszi polgármestere reményét fejezte ki, hogy egyszer minden magyar szabadon élheti meg magyarságát bárhol is éljen. Ennek érdekében fontos feladatunk ? politikai hovatartozásától függetlenül ? a nemzeti összetartozás fontosságának hirdetése és minden erre irányuló cselekedet.

A kulturális kapcsolatok elmélyítése érdekében a polgármester asszony látogatást tett a csíkszeredai Szent Ágoston templomban, ahol Pénzes József esperes fogadta. A tárgyalás témája egy – a határon túl élő magyarok számara szánt – képzőművészeti alkotás elhelyezése volt, melyet V. Majzik Mária készít majd el a PSZÜÁRT Alapítvány támogatásával. A dombormű reményeink szerint a Szent Ágoston Római Katolikus Plébániatemplomban kerül majd felállításra, ahol 2003-ban Mádl Ferenc köztársasági elnök úr és Dalma asszony is tiszteletét tette.

A látogatás során derült ki, hogy a  templom a mai napig nem rendelkezik orgonával, így a városi orgonakoncertek kölcsön orgonával kerülnek megrendezésre. Szabó Ákos Péter mondta ki a delegáció tagjaiban megfogalmazódott gondolatot, hogy szép gesztus lenne Budakeszitől, ha közadakozásból sikerülne egy orgonát vásárolni és felajánlani testvérvárosunknak.

 

Balczó Kornélia

Az eseményen készült fényképek megtekintéséhez kattintson ide!

Megosztom a cikket