A politika ma ? Vendégünk Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő

A Buda Környéki Televízió riportere rendszeresen kérdezi a politikusokat aktuális kül-és belpolitikai kérdésekről. Ezúttal Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő válaszolt a mindenkit érdeklő és érintő témákkal kapcsolatban.

 

Első téma a rezsicsökkentés volt. A képviselő úr elmondta: július 1-jén már a második lépcsőfok lépett életbe, ezúttal 6 szolgáltatás árát csökkentették. Egyes szemétszállítók ? megtudva a kormány árcsökkentő szándékát ? jelentős emelést hajtottak végre. Viszont: az alap a tavaly április 1-jei állapot, ebből kell leszámolni a csökkentést. Sok külföldi cég ?megijedt?, hiszen az új törvény szerint 50%-os részesedésnek kell lennie az önkormányzatnak, illetve az államnak ezeknél a cégeknél. Elég beszédes szám, hogy a rezsicsökkentés védelméről szóló aláírásgyűjtést több mint kétmillióan írták alá. A rezsicsökkentés 3. lépcsője október 15-én lép életbe (a fűtési szezon kezdetekor), akkor majd a gáz és a villany árát csökkentik később kihirdetendő mértékben.

A következőkben a közbiztonság kérdése került terítékre. Köztudomású, hogy az új Büntető Törvénykönyv július elsején lépett életbe, Európa egyik legszigorúbb törvénykönyve. A kormány eredeti szándéka az volt, hogy a közbiztonságot jelentősen növelje, és a rendőrség létszámát felemelje. Itt Zsámbékon például létrejött az új rendőrőrs. A Budakeszi Rendőrőrshöz tartozó települések közösen vásároltak egy terepjárót. Az összeg előteremtésének egyik módja, hogy jótékonysági bált rendeznek, aminek a bevételével a terepjáró árához járulnak hozzá.

Nagy ellenállás fogadta az ellenzéki oldalon a földtörvény elfogadását. Egyrészt egyesek túl kicsinek, mások túl nagynak tartják a birtok maximális nagyságát. Le kell szögezni, hogy mindenki megértse: ha nem születik meg a törvény, akkor 2014. május 1-jétől bárki vásárolhatna földet Magyarországon. A törvény szerint csak az elvi lehetősége van meg a külföldiek földszerzésének, hiszen olyan feltételeknek kell megfelelni, ami gyakorlatilag lehetetlenné teszi a műveletet (három év itt lakás, földművelésből kell élnie az illetőnek, s ha mindez teljesülne, akkor a helyi földbizottságoknak vétójoga van).

Mivel az ellenzék nem talált igazán fogást a jobboldali kormány tevékenységén, hiénaként rávetette magát az ún. trafiktörvényre. A támadások teljesen komolytalanok, kicsinyesek. A legfontosabb célja ennek a törvénynek: az ifjúság védelme. 18 éven aluliak nem mehetnek be ezekbe az üzletekbe. Elvesztheti az a trafikos a 20 éves koncesszióját, aki kiszolgál egy 18 éven alulit.

Az utóbbi időben igencsak felborzolta a kedélyeket az ún. Tavares-jelentés, amely hemzseg a csúsztatásoktól, nyilvánvaló hazugságoktól. Jogi túlterjeszkedésre tesz kísérletet az uniós értékekkel ellentétben. Bizony, ez komoly veszélyt jelent, az egész EU számára igen kellemetlen üzenet. Ennek megálljt kell parancsolni! Azért éri Magyarországot leginkább össztűz az EU részéről, mert stabil 2/3-os, ráadásul jobboldali többségben vagyunk a parlamentben, így például új alaptörvényt alkottunk, amelyben bátran vállaltuk a keresztény értékeket, a család hagyományos meghatározását.

Az előző témához kapcsolódóan ? a Tavares-jelentés is foglalkozott vele ? a rasszizmus növekedésének vádját kell visszautasítanunk. Csak azt a szervezetet, az Országos Cigány Önkormányzatot, illetve annak vezetőjét, Farkas Flóriánt nem kérdezték meg minderről. Azt is elfelejtették ezek a remek jelentéskészítők, hogy pont a magyar elnökség idején fogadta el az Európai Parlament az Európai Roma Stratégiát.

A gazdasági élet fellendülését várja a kormányzat attól, hogy a kis- és középvállalatok kedvező kamatozású hitelekhez juthatnak az MNB kezdeményezésére. Szintén nagy lökést adhat, hogy az ország kikerült a túlzottdeficit-eljárás hatálya alól. Ehhez az kellett, hogy csökkenjen az államadósság, 3% alatt legyen az államháztartás hiánya (már 3. éve így van!), és alapvetően csökkenjen az eladósodottság. Ezekhez a pozitív változásokhoz a magyar emberek hihetetlen áldozatvállalására volt szükség. Feltétlenül nagyobb lesz az ország mozgástere.

Az országgyűlés őszi ülésszakával kapcsolatban a képviselő úr a korábban már említett rezsicsökkentés 3. ütemét említette. Egyébként nagy horderejű törvényekre a választások előtt már nem lehet számítani.

Tulajdonképpen elkezdődik a következő választásokra való felkészülés, a kampány. A baloldalon mutatkozó Bajnai?Mesterházy-kötélhúzás igen szánalmasnak tűnik.

Végezetül: az, hogy hazánk jó úton jár, azzal lehetne leginkább bizonyítani, hogy az európai országok sorra vezetik be azokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország meg mert tenni.

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió által készített összeállítás megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket