A Magyar Szent Korona képei

Igazi adventi programot kínál az Erkel Ferenc Művelődési Központ: Nyáry Éva festőművész kiállítása december 22-éig látogatható. A Magyar Szent Korona zománcképeit felnagyítva, olajkép sorozatban tekinthetjük meg.

 

 

Mint Nyáry Éva festőművész elmondta a koronánkon lévő zománcképek pár cm?-esek, így, felnagyítva jobban áttekinthetők. Kiemelkedő jelentőségű a Dukasz Mihály császár képe helyett 1074 körül behelyezett Szűz Mária-kép. Könnyen láthatók a javítások a nagyításokon, világos, hogy ezeket a képeket kicserélték. Ha a foglalatok épek, a képek eredetiek. A munkálatok komoly előkészületeket igényeltek, konzultálni kellett témával kapcsolatos történészekkel, aranyművesekkel.

A művésznő életútját, munkásságát Fajtha Anita, a művelődési ház igazgatónője vázolta röviden. A Képzőművészeti Főiskolát kitűnő eredménnyel végezte. Ezt követően angol és francia mesterek tanították. Bejárta Csontváry útját (Szíria, Jordánia, Libanon). Négy évig tanított az ELTE-n, ezzel párhuzamosan saját műtermében dolgozott. Számos külföldi kiállításon szerepelt műveivel, örömmel fogadták Európa leghíresebb kiállítótermei.

Kiemelkedő műve a honfoglalás millecentenáriumára készített Az ősi magyarok életfája, amely 7 évig volt kiállítva a Mátyás-templomban.

Számos, felsorolhatatlanul sok kitüntetést kapott munkásságáért, például 1994-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend Kiskeresztjét. Jelentős közéleti tevékenységet is folytat, úgy is mint a Jeruzsálemi Szent Lázár katonai és kórházi lovagrend magyarországi nagyperjele.

A kiállítás megnyitóján részt vett dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszony is, aki Egry József festőművészt idézte: ?Nemcsak az a fontos, hogy vannak-e értékeink, hanem hogy vannak-e olyanok, akik megbecsülik az értékeket.? A polgármester asszony kijelentette: a kiállítás különleges, hiszen a magyar korona nemcsak egy tárgy, a magyarság jelképe, hanem egy fogalom is. Hazánk, magyar független államiságunk szimbóluma, a nemzeti összetartozás megtestesítője. ?Egy mágikus tárgy, nemzetünk titkos kovásza, egyenlő a magyar hazával, a magyar néppel. Kiemelkedő eseménye volt településünknek tavaly szeptember 15., amikor is a magyar korona másolatát elhozták a Himnusz-szoborhoz. Emellett a korona egy ötvös remekmű, egy beavató korona. Akkor volt érvényes királyaink koronázása, ha az esztergomi érsek koronázta meg a királyt a szent koronával? ? fejezte be történelmi visszatekintését a polgármester asszony.

A kiállítás hivatalos megnyitóját dr. Egri Mária művészettörténész tartotta. Művészetének első korszakában megjelennek a portrék. Ezek kiemelkedő jelentőségű alkotások. A 80-as években rengeteg kiállítást rendezett.

Mindig érdekelte a szent korona témája. Részleteiben is élvezhető, ikonográfiai pontossággal festette meg a korona képeit. Később a hiányzó Szűz Mária feltételezett alakját készítette el. Történelmi tény, hogy István ? keleti hagyományokra támaszkodva ? Szűz Máriára hagyta az országot. 2002-ben Orbán Viktor előszavával megjelentek a koronaképek a Magyar Ház Kiadó gondozásában. Az utolsó darabig elfogytak ezek a könyvek! A Magyar Posta alkalmi bélyegblokkot jelentetett meg a zománcképekről.

A hangulatos megnyitón Kristófi Ágnes énekművész és Malik Édua népdalénekes működött közre.

A kiállítás december 22-éig tekinthető meg.

 

Szabó Tibor Mihály

Fotógaléria itt.

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket