A budakeszi református kórus Kaposváron

 

A budakeszi Zákányi Zsolt Református Vegyeskar 2014. október 11-én részt vett a IV. Zákányi Zsolt Kórustalálkozón Kaposváron.

 

A kórustalálkozót 2008-tól kétévente szervezi a kaposvári Szárnyas Szó Alapítvány, Zákányi Zsolt Liszt Ferenc- és Weiner Leó-díjas karnagy emlékére, aki Kaposvár zenei életének öt évtizeden át meghatározó alakja volt. Kórusunk eddig minden alkalommal meghívást kapott és részt vett a találkozón, mert alapító karnagyunk emlékére rendezik meg, akinek a nevét halála után a mi kórusunk is felvette.

 

A találkozón résztvevő énekkarok egy részét szintén Zákányi Zsolt alapította, karnagya volt egy ideig vagy volt tanítványai vezetik.

 

A találkozó nyitó eseményeként, délután a kaposvári temetőben karnagyunk sírjánál emlékeztünk, énekeltünk együtt a vendéglátó, a kórustalálkozót szervező kaposvári kórusokkal. Maróthi György 42. zsoltár feldolgozása és Kodály Zoltán Esti dal című műve hangzott el, Ludmány Géza vezényletével.

 

Este Kaposvár második legnagyobb templomában, a Kossuth utcai református templomban kezdődött a kórustalálkozó 5 kórus kb. 100 tagjának és a templomot megtöltő népes közönség részvételével. A szervező Vikár Béla Énekkar beszámolója az eseményről ezen a linken megtekinthető.

 

Kádár Ágota vezényletével kórusunk az alábbi műveket énekelte: Gallus: Ecce quomodo; Bruckner: Locus iste; Bruckner: Pange lingua; Halmos László: 127. zsoltár (Hogyha az Úr nem építi a házat); Farkas Ferenc: 6. zsoltár (Uram, te nagy haragodban).

 

A kórustalálkozót követően a vendéglátók meghívására közös vacsorán vettünk részt a kaposvári Lorántffy Zsuzsanna református óvoda, általános iskola, gimnázium és kollégium éttermében. Itt további, kötetlenebb közös éneklésre és a vendéglátók megajándékozására is sor került.

 

A kórustalálkozón volt tanítványai, családtagjai, kollégái és tisztelői méltóan emlékeztek meg Zákányi Zsolt tanár úrról, a közös kórusénekléssel fenntartjuk munkálkodása szellemiségét.

 

A budakeszi Zákányi Zsolt Református Vegyeskar részvétele a IV. Zákányi Zsolt Kórustalálkozón a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal és Balassi Intézet Pro Renovanda Cultura Hungariae programjának támogatásával valósult meg.

Megosztom a cikket