A Budakeszi Hagyományőrző Kör Egyesület karácsonyi ünnepsége a művelődési házban

Elsőként Schrotti János Budakeszi Város Német Önkormányzatának elnöke köszöntötte a jelenlévőket, köztük dr. Győri Ottilia polgármestert, akinek megköszönte az egész éves hathatós támogatást. Egyúttal köszönetet mondott a német önkormányzat összes támogatójának, a civil egyesületek vezetőinek a hagyományőrző munkához nyújtott segítségért.

Külön köszöntötte a SZIA német tagozatának pedagógusait, megköszönve az egész éves munkájukat. Mint fogalmazott, okkal bizakodhatnak abban, hogy az iskola, a nemzetiségi oktatás körüli nem könnyű helyzet végül meg fog oldódni, le fog tisztulni. Kőrösiné dr. Merkl Hilda a Budakeszi Széchenyi Baráti Kör alapító elnöke, a Széchenyi Társaság elnökségi tagja köszöntőjében azt hangsúlyozta, örömteli, hogy immár huszonnyolcadik alkalommal tartják ebben a körben a karácsonyi ünnepséget.

Advent a várakozás ideje, így mindannyian reményekkel telve várjuk a karácsonyt. Hozzátette, fontos, hogy ne tévesszük szem elől, hogy mi is az ünnep lényege: karácsonykor Jézus születésnapját ünnepeljük. Csenger-Zalán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, az adventi várakozás, a karácsony mindig alkalom arra, hogy az emberek kiszakadva a hétköznapok rohanásából, kicsit meghittebb hangulatban egymás felé forduljanak.

Egy nemzeti, nyelvi kisebbség esetében ez fokozottan igaz, érvényes. A mostani ünnepség a bizonyítéka annak, hogy a budakeszi német nemzetiségi közösségen belül is ez érvényesül. Ha a nemzeti identitásukat, a kulturális önazonosságukat fenntartják és ápolják, az mindannyiunknak a javát szolgálja, tette hozzá Csenger-Zalán Zsolt.

 A karácsonyi ünnepségen a SZIA német nemzetiségi tagozatának tanulói, a Tarkabarka/Kunterbunt Óvoda kis- és nagycsoportosai, valamint a Budakeszi Hagyományőrző Kör Egyesület énekkara is fellépett. A rendezvényen az önkormányzat részéről jelen volt Bakács Bernadett alpolgármester is.

 

Megosztom a cikket