A Bóbita Kórus a Pitypang Óvodában

A nyári szünet után ismét működik óvodánk énekkara, a Bóbita Kórus. Az énekkar 2016 őszén alakult meg, és fontos szerepet tölt be intézményünkben: amellett, hogy az énekelni szerető anyukák a városi rendezvényeket és az óvoda báljait színesítik, időről időre megszólítják a legkisebbeket. Az óvodások valódi koncertélményben részesülnek, és a játékos, rövid, többszólamú tételek hallgatása közben megtanulják a hangversenyen való viselkedés szabályait is.

Az énekkar tevékenysége az utóbbi évek járványügyi intézkedései miatt meglehetősen kalandos volt: próbáltak a tornateremben, az udvaron, a Spar kamionbeállójában, majd a szabályok enyhülésekor a nemrég megépült evangélikus templomban is.

Kórusban énekelni jó dolog: az énekkar tagjai egy felszabadító, kreatív közös tevékenységben vesznek részt, ami nem terhel túl nagy felelősséget az egyénekre, ugyanakkor fejleszti a hangtechnikát, a légzést, a kifejezőerőt és még számos pozitív élettani és lelki hatása van. A Pitypang Óvoda ezt szem előtt tartva nem zárkózik el attól, hogy „külsősök” is csatlakozzanak a kórushoz, bár annak a tagjai elsősorban olyan kisgyermekes édesanyák, akiknek legalább egy gyermeke a Pitypang Óvodába jár vagy járt. A próbák az Óvoda tornatermében vannak péntekenként, reggel 8:30-9:15 óráig. Az éneklés szempontjából kicsit barátságtalannak tűnő korai időpontot praktikus okok indokolják: ha az édesanyák elvitték az óvodába a gyermeküket, rögtön a foglalkozás helyszínén és időpontjában találják magukat, így időveszteség és külön energiabefektetés nélkül énekelhetnek. A részvételnek nem feltétele a kottaolvasás vagy az énekes gyakorlat, sőt az sem kizáró ok, ha valaki nem tud minden alkalommal megjelenni az alkalmakon. A kisgyermekes szülői lét velejárója, hogy néha meghiúsulnak a tervek. Ugyanakkor öröm látni, hogy azok a gyerekek, akik az anyukájukkal együtt baba korukban jelen voltak a próbákon, később óvodásként már ismerős örömmel tapsolnak a koncerteken, és maguk is énekelgetik a kórus némelyik énekét. S hogy mik ezek az énekek? Kánonok, egyszerű többszólamú kórusművek. Néha filmzene. Alapvetően magyar nyelven, néha angolul vagy latinul is.

Az együttes vezetője Mechler Anna, aki a Zeneakadémián végzett karvezető. Ha valaki kedvet kapott a csatlakozáshoz, fel tudja venni vele a kapcsolatot – elérhetőségei: mechler@freemail.hu, telefon: +36 30 287 3896 -, de a legjobb, ha ellátogat az egyik pénteken a próbára, hogy személyes benyomás alapján dönthesse el, szeretne-e ehhez az összetartó, lelkes közösséghez tartozni.

Budakeszi Hírmondó 2022. szeptember

Megosztom a cikket