56 rajz ’56-ról

Kiss Iván grafikusművész alkotásaiból nyílt kiállítás az Erkel Ferenc Művelődési Központban. A kiállítás 2016. november 21-éig tekinthető meg.

 

 

 

Amikor 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára emlékezünk, nem feledhetjük el, hogy a szabadságát csak 13 napra kivívott nemzet a XX. század legegységesebb magyarsága volt. Az 56-os 13 napnak talán legmaradandóbb eredménye a visszanyert emberi méltóság, szabadság, s mindennek a boldogsága. Ezt Ottlik Géza fogalmazta meg legszebben: „aki nem volt ott végig, semmiféle költői képzelőerővel, forradalomért lüktető szívvel, akár lángelmével sem tudhatja felfogni, hogy mi volt ez. Én sem tudtam volna előre elképzelni, hogy milyen ez a boldogság, amivel az ember járt Budapest utcáin – mert nem ismertem, egyszerűen fogalmam sem volt róla, hogy van ilyen boldogság. Lássa meg az arcokat, vegye észre rajtuk a megkönnyebbült nyugalmat.”

Számos művész pl. Lajta László, aki a forradalmi szimfóniát írta, vagy képzőművész, így Bálint Endre, Borsos Miklós, vagy a külföldiek közül Chagall, Kokoschka, merített ihletet a 13 nap alatt egységessé vált magyarság bátorságából. A magyarság ideiglenes sikere határainkon, sőt kontinenseken túl mutató példázat volt íróknak és művészeknek egyaránt. Külön nagy megtiszteltetés számunkra, Budakeszieknek, hogy a városunkban élő Kiss Iván grafikus művész ?56 rajz ötvenhatról? című kiállításával tovább gazdagítja ismereteinket az 56-os történések szereplőiről. A rajzok, profilok a személyiségek különbözőségei mellett a fényképeknél sokkal mélyebben vetítenek ki egy nagyon fontos tulajdonságot, a reménységet és hitet, hogy valami olyan történik, ami a közös jobb jövő felé utat jelzi. Ami akkor történt az emberekben az a rákövetkező évtizedek alatt sem múlt el nyomtalanul. A művész kiválóan ábrázolja a forradalom 13 napja alatt kialakult reménybeli nyugalmat sugárzó lelki megújulást, valamint egy új, a kommunista időszak alatt elnyomott, közösségi, és félelem nélküli emberi kapcsolatok újraéledését.

Amikor most a Gellért téri örömteli arcokra gondolok, Kiss Iván rajzaiban ezek köszönnek vissza. Köszönöm Kiss Ivánnak, hogy rajzaival megörökítette a 13 nap boldogságát tükröző emberi arcokat.

 

Prof. Dr. Hámori József

 

Fotógaléria itt.

Megosztom a cikket