30. Mezei Mária emléknap

 

Tisztelői, egykori barátai emlékeztek születésnapján Mezei Máriára Budakeszin. Délután a sírjánál tartott megemlékezésen Tóthné Fajtha Anita az Erkel Ferenc Művelődési Központ igazgatója elmondta, bár 30 éve emlékezünk az élete utolsó több mint egy évtizedében Budakeszin élt rendkívüli tehetségű színésznőre, a valódi értékálló emlékezés 2008 óta, az évente megtartott Mezei Mária Kulturális Emlékhét.

 

‘Sigmond Bertalan a Mezei Mária Kulturális Egyesület elnöke arról beszélt, bár személyesen nem ismerhette a művésznőt, de kisgyermekkora óta mégis jelen volt az életében. A Mezei Mária Művészeti Iskola diákjaként neki is, mint sokaknak itt Budakeszin közvetve számos személyes emléke kötődik hozzá. Van, akinek a filmekből ismert díva képe jelenik meg rá gondolva, másoknak, akik személyesen is találkozhattak vele itt Budakeszin, a közvetlen, kedves, szerethető ember, mondta ‘Sigmond Bertalan. A megemlékezés végén a jelenlévők – köztük Ohr Alajos alpolgármester – elhelyezték a tisztelet koszorúit.

 

pic_08Este a művelődési házban tartott megemlékezésen Tóthné Fajta Anita igazgató, majd Budakeszi polgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Dr. Győri Ottilia úgy fogalmazott: „Színpadi pályafutása csúcsán körülrajongott, igazi dívaként ünnepelte a publikum. Emberi tartása, egyenes jelleme miatt azonban később a nyilas párti-, majd a kommunista hatalom szemében nemkívánatos személlyé vált. Mellőzött, megalázott szereplővé tették. A szocialista erkölcscsőszök a „zsoltáros” Mezeiként emlegették, ahol tudtak betartottak neki, a létbizonytalanság szélére sodorták. Budakeszi a mentsvára lett, befogadta őt. A budakesziek már a hitében erős, református vallása iránt elkötelezett, Istent szerető művésznőt ismerhették meg. A budakeszi református közösség egyik erős várává, tartópillérévé vált, állhatatosan és meggyőzően hirdette Isten igéjét.”

 

A polgármester elmondta, az önkormányzat ennek érdekében tavaly februárban 10 millió Ft-ot különített el. Az összeget újabb 1,5 millióval kiegészítve azóta új födémet és tetőszerkezetet kapott az emlékház, megújult a fűtésrendszer, új nyílászárók kerültek a régiek helyére és a verandát is sikerült felújítanunk. Hamarosan, a tél beállta előtt pedig újabb állagmegóvási munkákat is elvégez majd az önkormányzat.

 

Dr. Győri Ottilia hozzátette: „A budakesziek szerették Mezei Máriát életében is. Akiknek szerencséjük volt még életében megismerni őt, egy rendkívül kedves, közvetlen emberként emlékeznek rá. Biztos vagyok benne, hogy jövőre, Mezei Mária születésének 110 éves évfordulójára méltó módon tudunk majd emlékezni, és ebben számíthatunk a továbbiakban is a Kompánia Színházi Társulatra, a Mezei Mária Művészeti Iskolára, az Erkel Ferenc Művelődési Központra és a Mezei Mária Kulturális Egyesületre is. Hiszem, hogy közösen, összefogással igazán élővé tudjuk tenni Mezei Mária örökségét. Ebbéli hitemhez az erőt Mezei Mária egyik személyes vallomásából merítem, aki úgy fogalmazott: hitemet erősíti, hogy hiszek a Világmindenségben: a csillagokban és a porszemben – tehát az emberben lakó Szeretetben.”

 

A megemlékezést Pápai Erika színművész és Szigethy Gábor rendező, színháztörténész Fények és hangok című nagy sikerű Mezei Mária estje követte. Az est zárásaként a közönség egy ünnepi fogadáson megkóstolhatta Mezei Mária kedvenc ételét, az erdélyi tarhonyás krumplit kolbásszal.

 

 

[widgetkit id=29]

Megosztom a cikket