20 éves az Internet mai formája

Húsz éve, 1993 április 30-án adta ki a CERN közleményét, miszerint a web ingyenes és mindenkié – ezzel elindult a ma használatos internet formája. Az internet ezalatt a húsz év alatt gyökeresen átalakította életünket, hihetetlen, de nehéz beleképzelni magunkat, tudnánk-e élni nélküle. Mit is köszönhetünk e rövid idő alatt az internetnek?

 

Nehéz mérleget vonni a közvetlen haszna és árnyoldalai között, de annyi bizonyos, hogy szinte elképzelhetetlen ma az élet e-mailezés, hírportálok, webes időjárás-jelentés, vagy éppen zene- és videóletöltés nélkül. Sokan vannak olyanok, akik nem örülnek a nyomtatott sajtó lassú halálának vagy hiányzik nekik a papír alapú levelezés, de a mai felgyorsult világunkban ezek visszafordíthatatlan folyamatok.

 

Néhány vívmány, ami nélkül ma szinte elképzelhetetlen élnünk:

 

A tudást egyre nagyobb százalékban az internetről vesszük, sok ezer lexikonnyi információ érhető el a neten, ügyes kereséssel gyakorlatilag bármiről szerezhető információ. Ha csak a wikipédiát és annak fejlődését nézzük, nincs többé szükség könyvtárakban keresgélni a tudás után. Nehéz belegondolni, hogy húsz évvel ezelőtt egy szakdolgozathoz hetekre könyvtárakba kellett költözni, ma a kutatáshoz szükséges háttéranyagok többsége a neten rendelkezésre áll (természetesen ennek is van árnyoldala, sokan rosszul értelmezik a tudás szabadságát és egyszerűen összeollózzák a dolgozatot – de azzal tisztában kell lenni, hogy ez büntetendő…)

 

A net egyik legfontosabb vívmánya az elektronikus levelezés. 2 évtizede még papíron írtuk a leveleket, rohantunk a postára, hogy 2 napon belül jó esetben elérkezzen és talán 5-6 nap múlva meg is jött a válasz… Ma, ha perceken belül megjön a válasz az e-mailre, természetesnek vesszük. Címlistánk helyettesíti a régi kézzel írt noteszeket és visszamenőleg pillanatok alatt megtaláljuk leveleinket – nem beszélve a mellékelt képekről, linkekről, egyéb csatolmányokról. Képeinket, videóinkat fájlmegosztó oldalakra tehetjük fel, amelyről elég egy linket továbbküldeni és így akár többszáz képet „mellékeltünk” levelünkhöz.

 

A kommunikációt tovább forradalmasították a netes alkalmazások. Távoli ismerőseinkkel akár Ausztráliából ingyenesen videótelefonálhatunk, csetelhetünk, e-mailt küldhetünk okostelefonjára, stb. Ha már itt tartunk, a mai fiatalok el tudják képzelni telefonjukat internet nélkül?

 

Ma a legtermészetesebb dolog, hogy a hírportálokról a nagyvilág híreit szinte azonnal megtudjuk, nemhogy az előző napi hírekről szóló napilapok, hanem már a tv híradók is értelmét vesztik a gyors információra vágyóknál. A legjobb példa a sport, ha egy mérkőzést nem ad a televízió élőben, a neten számtalan lehetőségünk van akár streamen, akár egyéb online közvetítést választani, gyakorlatilag bármilyen sportág bármely mérkőzésének végeredményét pillanatokkal a befejezést követően megtalálunk. Az utóbbi években már a regionális és helyi médiák hírportáljai is egyre szélesebb körben tájékoztatnak, erre példa a Hírmondó weboldala is. Nemcsak a helyi híreket, hanem képtárakat, videókat nézegethetünk az események után akár pár órával.

 

Az utóbbi évek leghasználtabb vívmányai a közösségi oldalak. Bár itt is megoszlanak a vélemények, a fiatalok körében megállíthatatlanul elterjedt, az egymás közötti kommunikáció elsődleges formája lett, már a párkapcsolatok felvétele is sokszor azon kezdődik. Persze fontos a megfelelő használat, rengeteg veszélyt is hordoz a túlzott nyilvánosság és sokszor elveszi az időt a tanulástól vagy éppen a sportolástól. A facebook, twitter vagy az itthon még használt iwiw már egyre inkább információs portálként is működik, sokszor innen kapunk a leggyorsabban információt, hírt és ezeket azonnal ismerőseink számára is megoszthatjuk.

 

Az otthon unatkozás értelmét vesztette, a szabadidő eltöltésére számos lehetőséget ad a net. Gyakorlatilag bármilyen témában találunk videó- vagy képanyagot, a torrent és egyéb fájlcserélőkkel filmeket, zeneszámokat pillanatok alatt megszerezhetünk, online boltokban vásárolhatunk (gyakorlatilag bármit a zenétől a ruházatig), ezzel rengeteg időt is megspórolhatunk, hiszen ki sem kell otthonról mozdulni, a legjobb áron vásárolhatunk és házhoz is érkezik az árú.

 

 

A tájékozódás is leegyszerűsödött, rengeteg lehetőség áll rendelkezésre, hogy célpontunkat könnyen megtaláljuk, gps koordináták alapján vagy egyszerűen a címet beírva a google térképbe, azonnal kidobja a net a térképet, ahol útvonalat tervez nekünk, még az útiköltséget is kiszámolja. A google térkép egyre nagyobb felbontásban könnyíti meg életünket, a legújabb alkalmazásokkal szinte már bárhová be is nézhetünk.

 

Nehéz belegondolni, hogy ilyen ütemű fejlődés mellett mi vár ránk újabb húsz év múlva…

 

B.G.

Megosztom a cikket