Varga Mihály, IMF tárgyalásokért felelős miniszter sajtótájékoztatója

A kormány 2 év alatt olyan konszolidált helyzetbe hozta az országot, amelynek pénzügyi konszolidációs eredményeit egyre több helyen elismerik (Európa Bizottság őszi országjelentése). Magyarországgal szemben 8 éve folyik a túlzott deficit eljárás, van esélyünk arra, hogy kikerüljünk ennek hatálya alól. Három egymást követő évben kell a hiánynak 3 % alá kerülnie. Ezt el fogjuk érni minden bizonnyal.

 

 

 

Közel 500 milliárd Ft-t akartak elvonni tőlünk (kohéziós alapok), mintegy példát statuálni a többi ország felé.

Nemcsak az államháztartás hiányát csökkentettük, hanem az államadósság mértékét is. (2002: 53 %, 2010: 82% !!!, most 77-re csökkent). Tehát jó irányba indultunk el. Amit erősítenünk kell: a növekedés és a foglalkoztatás.

A kormány két fő célja: kiszabadulni az adósságcsapdából, valamint a foglalkoztatás növelése (2010-ben 3 millió 800 ezer ember dolgozott, 2012-ben 3 millió 900 ezer, itt szerény méretű a növekedés).

A kormány előtt lévő feladatok közül az egyik legfontosabb a földtörvény, illetve a jövő évi költségvetés elfogadása. A kiszámíthatóság, a tervezés biztonsága lényeges dolog.

A kormány arra törekszik, hogy Magyarország stabil, kiszámítható partner legyen, főleg a német területekkel. A következő év nagy feladata: a konszolidációs folyamat folytatása. Az elmúlt két évben nagy állami elosztó rendszerekhez nyúltunk hozzá (egészségügy, oktatás, önkormányzati rendszer). Most ezeknek a jogszabályoknak a ?finom hangolása? fog megtörténni.

A rövid helyzetelemzés után a sajtó képviselői kérdezhettek.

 

? Lesz-e gazdasági növekedés jövőre, megállapodunk-e az IMF-fel?

 

? ?Úgyis lehet közlekedni, hogy nincs autóbiztosításunk, de lehet, hogy egyszer meg belénk jönnek, és akkor jó lenne, ha lenne.? Előfordulhat, hogy jövőre egy olyan helyzet áll elő, hogy elapadhatnak a magyar gazdaságot finanszírozó források. A nemzetközi pénzpiaci helyzet akármikor megváltozhat: pl. kevésbé veszik az állampapírokat. Ezért van szükség az IMF-fel történő tárgyalások folytatására. Tehát mi törekszünk a megállapodásra, erre a jövő évi költségvetés elfogadása után van lehetőség. Biztonságosabb lesz a helyzetünk egy jó megállapodás megkötése után, és természetesen meg kell őrizni a társadalmi békét is.

 

? Javulhat-e a kisebb keresetűek helyzete?

 

? 2010-ben hoztunk egy világos döntést: 3 év alatt bevezetjük a tisztán egykulcsos, átlátható adórendszert. Kb. egy fél év után meg fogjuk vizsgálni, hogyan fog hatni ez a gazdaságra.

 

? Mennyire aggasztja, hogy a beruházási ráta ilyen alacsony?

 

? Az okokat kell megvizsgálni. Magyarországon 2004 és 2008 között durva eladósodás történt, ráadásul devizában. A betét?hitel arány hazánkban 170 % volt! (A szomszédos országokban 80?120 %.) Hazánkban adták a legtöbb hitelt a befektetett betétekhez képest. 2008 óta folyik a hitel leépülés, ráadásul a külföldi anyabankok jelentős összegeket vontak ki a magyarországi leánybankjaikon keresztül az otthoni problémáik megoldására. Ez az összeg 15 milliárd euró! Nyilván ez az összeg nagyon hiányzik. Ma már 120?130 % körül van ez a mutató. Ha a 110 %-ot elérjük, akkor, reméljük, már nem fog tovább csökkenni a hitelezés, így nemcsak az állam, hanem a kis- és középvállalkozások is hozzá juthatnak a hitelekhez.

Ezért fontos a támogatások lehívása, és hogy ezeket a beruházásokra fordítsuk.

 

SZTM

A sajtótájékoztató politikai szemmel:

Ugyanez balról ……………. Ugyanez jobbról

Olvassa el mindkét cikket!

A Buda Környéki Televízió felvételeinek megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képekre:

Megosztom a cikket