Tematikus túra – Bodzás-árok madárszemmel

A Budakeszi Idegenforgalmi Információs Pont újabb budakeszi helyszínt szemelt ki soron következő tematikus túrájához. A választás most egy különleges élőhelyre, a madárvilágáról ismert Bodzás-árokra esett. A lakosok közül bizonyára sokan ismerik a Hosszú-réti-pataknak ezt az ágát, hiszen tavasszal az árok partján virágzik a bodza, mely az itt fészkelő, vagy átvonuló madaraknak kedvenc csemegéje. Ezt a különleges élővilágot szerettük volna közelebbről bemutatni egy madarász szemével.

 

A túra június 21-én, szombaton, 10 órakor a Budaörsi út Budakeszi várostáblájától indult a mintegy 40 fős csapattal. A korosztály vegyesen alakult, hiszen a legkisebb gyermek egy éves volt és a mama hátán tette meg az utat, valamint a senior korosztály is képviseltette magát.

A túra elején beszéltünk a Bodzás-árok jelentőségéről, természetvédelmi értékeiről, megóvásának fontosságáról.

Aczél Gergely madarász, környezeti nevelő – aki a túra során a szakmai vezetőnk volt – a Bodzás árok madár világáról mondott ismertetőt. Játékos foglalkozás része volt az előzőleg elhelyezett madárfotók megtalálása, melyet – főleg a kisebb gyermekek – nagy lelkesedéssel fogadtak.

 

A fotók megtalálását követően beszélt a feketerigóról, a barátkáról, egerészölyvről, zöldikéről, citromsármányról és sok más madárfajról. A kis madarak hangját bemutató készülékkel pedig a madáréneket is hallhattunk. Nagy meglepetésünkre a barátposzáta hangjára több irányból is válaszok hallatszottak, majd meg is jelent a fa lombjai között néhány madárka, akik kíváncsian keresték a “betolakodót”.

 

A Farkashegyi repülőtér felé haladva félúton ismét megálltunk, megpihentünk a fűben és rövid bemutatót követően elcsendesedve hallgattuk a madarak énekét, szinte eggyé váltunk a természettel.

A reptérre érve már a kincskeresésé volt a főszerep, hiszen a túra végén azt tűztük ki feladatul, hogy megkeressük a geoládát. GPS koordináták alapján a reptér közelében 1,8 m magasan, mesterséges objektumban (nem árulhatjuk el a helyét Vigyor) meglelte a kincset két 10 év körüli lelkes fiú. Ahová mi is gondosan elhelyeztünk egy madártollat, valamint a résztvevők nevével ellátott túraplakátot.

 

Reméljük, hogy a túrázók szép élményekkel gazdagodtak, és legközelebb is csatlakoznak hozzánk. További túraötleteket szívesen várunk az iip@efmk-budakeszi.hu e-mail címre.

 

Kísérje figyelemmel folyamatosan frissülő honlapunkat, ahol további információkat talál helyi és környékbeli programokról.

 

Felhívjuk a természetbarát fotósok figyelmét a Zöld Pixel 2014 Budakörnyéki Turisztikai és Természetfotó pályázatra, melynek határideje: 2014. július 18. (részletek a honlapunkon találhatók: http://turizmus.budakeszi.hu

 

Budakeszi, 2014. június 23.


Oszlánszki Szilvia

idegenforgalmi munkatárs

Megosztom a cikket