Nincs egészségi kockázata a csillebérci sugárzásnak

A Csillebércen működő izotópgyár kéményén keresztül hónapokon át az elvártnál nagyobb mértékben szökött a jód-131 izotóp, amely hozzájárult a Közép-Európa légterében mért magasabb radioaktív sugárzáshoz.

 

 

Valószínűleg egy budapesti intézet volt a forrása az Európa több országában mért megemelkedett jódizotópszintnek – közölte csütörtökön a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) tájékoztatása alapján.

Az OAH közlése szerint nagy valószínűséggel a budapesti Izotóp Intézet Kft.-től, szeptember 8. és november 16. között kerülhetett a légkörbe a jód 131-izotóp – állt az ENSZ atomenergia-felhasználást ellenőrző ügynökségének közleményében. A magyar intézet gyógyászati, kutatási és ipari felhasználásra állít elő radioaktív izotópokat.
A közlemény felidézte, hogy a légkörben mért izotópszint nagyon alacsony, és nem jelent egészségügyi veszélyt a lakosságra. “Ha valaki egy egész éven át belélegezné a mérésben kimutatott mennyiségű jódot, akkor éves szinten 0,01 mikrosievert terhelés érné a szervezetét. Összehasonlításként, az átlagos éves háttérsugárzás mértéke éves szinten 2400 mikrosievert” – közölte a bécsi székhelyű ENSZ-ügynökség.
Az eset okát még vizsgálják.
A Csillebércen működő izotópgyár kéményén keresztül hónapokon át az elvártnál nagyobb mértékben szökött a jód-131 izotóp – tudatta az Izotóp Intézet Kft. cégvezetője az MTI-vel korábban a nap folyamán, azt hangsúlyozva, hogy a lakosság egészsége nincs veszélyben, továbbá ez nem jelenti azt, hogy ők okolhatók a Közép-Európa légterében mért magasabb radioaktív sugárzásért. Környei József cégvezető úgy fogalmazott: Csehországban és Európa más pontjain az elmúlt napokban megemelkedett radioaktív sugárzás “nem származhat kizárólag tőlünk”, de azt elismerte, hogy “valamennyi értékkel hozzájárulhattak”.
A NAÜ múlt pénteken közölte, hogy alacsony szintű radioaktív sugárzást észleltek Közép-Európa több országában. Az ENSZ-szervezet akkor azt jelezte, hogy egyelőre nem tudta megállapítani a sugárzás forrását, ám úgy vélte, hogy az biztosan nem a fukusimai atomerőműből származik.
A jód-131 izotópot orvosi célra, elsősorban a pajzsmirigy vizsgálatára és gyógyítására alkalmazzák, amelyet az Európai Unióban csak néhány helyen, Lengyelországban, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban és Magyarországon gyártanak. A tellúr nevű elemet kutatóreaktorban besugározva jön létre a 8 napos felezési idejű jód-131 izotóp, amelyet speciális leválasztás és feldolgozás során lehet alkalmassá tenni orvosi felhasználásra.

* * * * * *

A lakosságra nézve semmilyen egészségi kockázata nincs és nem volt a csillebérci Izotóp Intézet Kft.-től a légtérbe került jód-131-izotópnak – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtök délután az MTI-vel.

A közleményben azt írták: valamennyi mérési adat azt támasztja alá, hogy a légtérbe került, enyhén megnövekedett aktivitáskoncentráció is messze alatta maradt a megengedett határértékeknek.
Hozzátették: az idén január és május közötti gyártás során a kibocsátás mértéke, az aktivitáskoncentráció körülbelül 300 GBq (gigabekerel), míg szeptember és november között 324 GBq volt, vagyis ezek az értékek az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által megszabott lehetséges éves kibocsátási mennyiségnek együttesen sem érik el a 40 százalékát. A környezetellenőrző állomások által mért értékek azt jelzik, hogy azoknak semmilyen egészségi kockázatuk a lakosság számára nem volt – olvasható a közleményben.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) – miután a Csillebércen működő izotópgyár elismerte, hónapokon át szivárgott tőlük a jód-131-izotóp, és emiatt magasabb radioaktív sugárzást lehetett mérni Budapesten – az MTI-hez csütörtök délután eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: “semmilyen, a megengedettől eltérő kibocsátás nem történt”, így a katasztrófavédelem nem látja indokoltnak lakosságvédelmi intézkedés elrendelését.
A katasztrófavédelem szerint nem a csillebérci jód-131-izotóp szökése okozta a Csehországban és Európa más részein tapasztalt nagyobb jódkoncentrációt.

 

Forrás: MTI

 

Kapcsolódó cikkek:

Egy hír margójára, melyre egész Európa felkapta a fejét

Mulasztás miatt felfüggesztették

Megosztom a cikket