Közvilágítás a halálkanyarban

Elkészült Pátyon, a halálkanyarként elhíresült zsámbéki kanyarban a főút melletti közvilágítás. Itt, ebben a kanyarban anyát és három gyermekét gázolta el egy autó, amikor az a buszmegállóban várakozó tömeg közé hajtott. Ugyanitt érte súlyos baleset Vivient, a Budakeszin tanuló lányt, aki azóta is kómában fekszik.

 

 

?Páty, zsámbéki kanyar – néhány méterre a község végét jelző táblától van egy buszmegálló, amit az ott élők halálszakasznak neveznek. Az út mentén fekvő házak belterületi ingatlanok, az út viszont külterületnek számít, ezért 90 km/h sebességgel száguldozhatnak az autósok a veszélyes kanyarban. Rossz helyen van a község végét jelző tábla? Vagy csupán anyagi kérdés, hogy az utat is bevonják belterülete (mert ugye akkor közvilágítást és járdát kellene ott kiépíteni)? Tisztában vagyunk azzal, hogy a fő közlekedési út fenntartója a Magyar Közút Nonprofit Zrt., ezért hozzájuk intézzük a kérdéseket: minek kell még történnie? Hány emberéletet kell még veszélybe sodorni? Mennyi balesetnek kell még történnie, hogy biztonságossá tegyék Páty ezen szakaszát? Miért nem lehet az utat is belterületbe vonni, mint a mellette lévő lakóházakat? Vagy egyszerűen kihelyezni egy sebességkorlátozó táblát ezen a kb. 200 méteres útszakaszon és megtiltani az előzést táblával, ill. dupla záróvonallal? Információink szerint a Magyar közút elzárkózott a fenti megoldások mindegyikétől, mondván az ő olvasatuk szerint ez nem minősül baleseti gócpontnak. Ideiglenes intézkedéssel néhány bekötőutat egyirányúsítottak, a ?halálkanyarban? lévő buszmegállót pedig beljebb helyezték, az úgynevezett szervizútra.? ? írtuk egy korábbi cikkünkben. 2013 februárjára elkészült végre, a halálkanyarként elhíresült zsámbéki kanyarban a főút melletti közvilágítás. Ezzel lehetővé vált, hogy a Közút Zrt. a Páty táblát a kanyarból az egyenes útszakaszra helyezze.

 

A hosszas engedélyeztetési eljárás (ELMŰ, Közút Zrt. ) és közbeszerzés közepette megvalósuló beruházás 15.800.000 Ft-ba került. Ennek keretében 400 méter hosszan, 25 közterületi lámpaoszlopot helyeztek el.

 

A Páty táblák áthelyezésének folyamata a napokban elindul, a munkálatok befejezése tavaszra várható.

 

Balczó Kornélia

fotók: Balogh Sára/paty.hu

 

Kapcsolódó cikkek:

Súlyos baleset

Súlyos balesetek, a Magyar közút szerint nem eléggé

Engem már elütöttek

Segíts, hogy felébredjek!

Táncoltunk Viviért

Megosztom a cikket