Katonai hagyományőrzés Budakeszin

Újabb egyesülettel gazdagodott városunk: megalakult a Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület. A civil szervezet egyik kiemelt célja egy huszárcsapat létrehozása, amely a Nagysándor József tábornok parancsnoksága alatt Budavár visszavételre induló honvédsereg budakeszi főhadiszállásának hagyományát ápolja. Az egyesület szervezésében érkezett Budakeszire a magyar katonai ejtőernyőzés történetéről egy nagyon érdekes kiállítás, mely megnyitója március 24-én volt a Nagysándor József Emlékházban.

 

Az egyesület a Keszi Íjászok és a létrehozandó huszárcsapat támogatása mellett katonai hagyományőrző rendezvények, előadások, kiállítások szervezését, támogatását is fontos céljának tekinti. A 32 alapító taggal létrejött egyesületben képviselteti magát mindkét gimnázium és az általános iskola vezetősége is, az egyesület segítheti, kiegészítheti, színesebbé teheti az iskolai történelemoktatást. Az egyesület első komolyabb szerepvállalása egy rendhagyó kiállítás és előadás megszervezése volt a magyar katonai ejtőernyőzés történetéről.

 

Március 24-én délelőtt a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban nagy sikere volt a katonai ejtőernyőzésről szóló előadásnak. A diákok felpróbálhatták az ejtőernyőt, többen „élvezhették” magukon a 30-40 kilós felszerelést. A hat prohászkás osztály mellett a Nagy Sándor József Gimnáziumból is érkeztek vendégosztályok megtekinteni a nem mindennapi előadást.

 

 

 

 

Előadás a katonai ejtőernyőzés történetéről a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnáziumban –

a BUDA KÖRNYÉKI TELEVÍZIÓ összeállítása

 

Délután a Nagysándor József Emlékházban nyílt meg a kiállítás, amelyen a magyar katonai ejtőernyőzés története 12 tablón tekinthető meg és 5-6 héten keresztül lesz látogatható városunkban – elsősorban az iskolás osztályok számára nyújt lehetőséget, hogy betekinthessenek a diákok az ejtőernyőzés történetébe és történelmi tudásukat kiegészíthessék vele. A tárlat a kezdetektől mutatja be a hazai katonai ejtőernyőzés történetét. A fotókon a II. világháborús harcok legendás hazai ejtőernyős parancsnokai is láthatóak, csakúgy, mint a jelenleg is működő Szolnoki MH Különleges Műveleti Zászlóalj katonái.

 

A kiállítás a Hadtörténeti Intézet és Múzeum és a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége együttműködésének eredményeként született meg 2013-ban, a magyar katonai ejtőernyőzés megalakulásának 75. évfordulóján, rendezője Gáll Gábor, a Szövetség Kegyeleti Bizottságának elnöke. A kiállítás megszervezésében a Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület mellett az Erkel Ferenc Művelődési Központ aktívan vett részt. A kiállítás előzetes bejelentkezés (23/451-161 , 30/349-8443 ) alapján tekinthető meg.

 

A kiállítást dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester asszony köszöntője után dr. Boldizsár Gábor ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának dékánja nyitotta meg. Boldizsár úr beszédében kiemelte, hogy Kiss Zoltán posthumus alezredes, a magyar katonai ejtőernyőzés egyik megalakítójának, mártír hősének unokája Budakeszin él. A megnyitón Berlinger Gábor, a Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület elnöke röviden beszámolt az egyesület céljairól, feladatairól, terveiről. A kiállításon közreműködött Vesztergám Miklós tárogatóművész, segítségével a résztvevők a régi ejtőernyős indulót tárogatószóra énekelhették el.

 

A megnyitó után hajnalig tartó nótaest vette kezdetét magyar népdalok, katonadalok éneklésével, melynek hagyományát is próbálja feléleszteni az egyesület. Az est díszvendége Haáz Sándor, a Magyar Örökség-díjas Szentegyházi Gyermekfilharmónia vezetője volt.

 

 

A BUDA KÖRNYÉKI TELEVÍZIÓ összeállítása a kiállítás megnyitójáról

 

KÉPTÁR 1.

KÉPTÁR 2.

 

A Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület céljai:

 

a.) X-X. századig terjedő időszak íjászhagyományainak megőrzése, népszerűsítése.

 

 • A tradicionális íjászatnak, korabeli harcmódoknak gyakorlása, népszerűsítése előadások és íjászbemutatók keretében.

 • Honfoglaló eleink korhű ruházatának, fegyvereinek, egyéb eszközeinek beszerzése és bemutatása.

 • Budakeszi honfoglalás kori történetének feldolgozása, bemutatása.

 • A korszak történelmi örökségének ápolása, tudatosítása, példaértékű tapasztalatainak felhasználása.

 • Kulturális hagyományőrzés, különös tekintettel a tradicionális íjászatra; értékközvetítés.

 • A tradicionális íjászatot szerető, az iránt érdeklődő emberek összefogása, a történelem politikamentes bemutatása.

 

b.) Az 1848-49-es szabadságharc hagyományainak ápolása

 

 • Nagysándor József tábornok hagyományának ápolása, különös tekintettel a Budakeszin lévő főhadiszállásáról az 1849-ben Budavár visszavételére indított ostrommal kapcsolatban.

 • Az 1849-es honvédsereg gyalogság és tisztjei korhű egyenruhájának, fegyverzetének és zászlajának elkészíttetése, bemutatása és kiállítása a Budakeszi Nagysándor József Emlékházban.

 • Részvétel, tiszteletadás, koszorúzás Budakeszi Önkormányzatának a nemzeti ünnepeinken történő hivatalos megemlékezésein.

 • Részvétel Budakeszi gimnáziumainak, általános iskolájának és óvodáinak nemzeti ünnepeinkre történő megemlékezésein, a gimnáziumokban az iskolák vezetése által kiválasztott diákok bevonásával. (egyenruha viselete, a zászló tartása)

 • Huszár hagyományőrző előadások tartása.

 • Aktív részvétel huszár hagyományőrző rendezvényeken.

 

c.) Általános célok:

 

 • Katonai hagyományőrző rendezvények, előadások, kiállítások szervezése, támogatása Budakeszin.

 • Kapcsolatteremtés a hasonló célkitűzéssel alakult civil szervezetekkel, Budakeszi hagyományőrző egyesületeivel, valamint az érdeklődő, befogadó közönséggel.

 • A fiatalok kulturális életének változatosabbá tétele.

 

Megosztom a cikket