Az Európai Parlament közelebbről

Ellátogattunk az Európai Parlament brüsszeli épületébe, ahol az üléstermet és a brüsszeli Planetárium látogatóközpontot is megtekintettük. Az EP-ben mindent megtudtunk a minket képviselő intézményről. Csenger-Zalán Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke bemutatta az Európai Parlamentet, dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere pedig elmondta: mit is profitálhat a város az európai uniós tagságból?

 

Csenger-Zalán Zsolt, országgyűlési képviselő, az országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke kijelentette: szinte természetes, hogy gyakran kerülünk előtérbe, cikkeznek hazánkról Brüsszelben, Strasbourgban. Ennek egyik oka az lehet, hogy Magyarország az EU-n belül egy sajátos utat jár be. Nevezhetjük ezt az utat unortodoxnak (a szokásos receptektől eltérő), harmadik utas megoldásnak. Egy biztos: ez az út sikeresnek bizonyult, hiszen az elmúlt években hazánk a 2. legdinamikusabban fejlődő gazdaság az EU-n belül. Közismertek az eredményeink, a mutatóink. Lekerültünk a túlzott deficiteljárás alól, 3% alatt van évek óta az államháztartás hiánya, az infláció 0% körüli. Ezeket az eredményeket valóban nem szokásos eszközökkel értük el: bevontuk az adózásba azokat a csoportokat, akik eddig kevésbé vették ki részüket a közteherviselésből. Így több pénz maradt az embereknél. Például jövőre az adótörvények változása következtében az első házasoknál közel 1 Mrd Ft marad. Ezt az összeget föl fogják emelni néhány év alatt a háromszorosára.

Összességében: Magyarország sajátos, de sikeres utat járt be, ami sokak érdekeit sértette Brüsszelben, Strasbourgban. A magyar választók igent mondtak erre az útra.

Idén három választást tartottak Magyarországon, az eredmények közismertek. Különösen az európai parlamenti választás eredménye figyelemre méltó. Ezzel kapcsolatban nem szajkózhatta az ellenzék, hogy újak lettek a szabályok.

Végezetül a képviselő úr kijelentette: „Meggyőződésem, hogy a következő ciklusban sokan fognak csatlakozni a mi utunkhoz. Eddig is sok mindent átvettek tőlünk a különböző országok. A magyar út lehet egy alternatíva a többi tagállamnak is.”

 

Természetes, hogy az EU-nak meg kell újulnia, ami nem könnyű, hiszen mind a 28 tagállam részérdekeit is figyelembe kell venni. „Tudjuk: a nagy hajó lassan fordul” -mondta szellemesen Csenger-Zalán Zsolt. Az EU-nak olyan politikát kell folytatnia, amellyel a tagállamok mindegyikében az emberek magukénak érezzék a szervezetet.

 

Ezt megerősítette dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere is. Budakeszi sikerét az EU-s pályázatok alapozták meg. Kifejtette: Magyarország nettó kedvezményezettnek minősül az EU-n belül. Ez azt jelenti, hogy 1 befizetett egység után 5-öt kap hazánk vissza a fejlesztésekre.

A magyar emberek is sok ügyben fordulnak az európai parlamenti képviselőkhöz, akik sokat segíthetnek városunk polgárainak.

 

Szabó Tibor Mihály

A Buda Környéki Televízió felvételének megtekintéséhez kattintson az alábbi képre:

Megosztom a cikket