Nagytakarítás a Bodzás-árokban

Budakörnyéki Natúrparkért Egyesület tagjai és szimpatizánsai március 26-án elkezdték Budakeszi védett területeinek kitakarítását és rendbe tételét. A lelkes kis csapat már 9 órakor a Bodzás árokhoz indult, ahol szörnyűséges állapotok uralkodtak, köszönhetően azoknak, akik a területet – nem kis túlzással – évtizedes szemétlerakóként használták és sajnos használják.

A hulladék széles skálája megtalálható volt, de a megjelent önkéntesek jóvoltából néhány óra alatt sikerült elfogadható állapotot kialakítani. A sittes zsákokat, súlyuknál és szóródó tartalmuknál fogva csak későbbi időpontban, gépi erő segítségével lehet majd véglegesen eltűntetni. Az összegyűjtött hulladékok ütemes elszállításában a BVV Kft. lesz az egyesület segítségére.

A moha próbálkozott eltűntetni azt, aminek nem a természetben van a helye?

De hol is van az a Bodzás-árok?

A Bodzás árok a Kert utca felöl közelíthető meg, azon a szilárd burkolatú úton, amely a Nagyszénászug felé vezet. Budakeszi árok néven talán többen ismerik, de nevezik Hosszúréti pataknak is. Egyébként meg azért hívják Bodzás ároknak, mert bodzabokrok nőnek a partján. Hogy miért fontos ez a hely és miért kapott helyi védettséget? Azért mert a terület ökológiai zöldfolyosó. A Budapestet elkerülő madárvonulási útvonal egyetlen állomása a nyugati oldalon és a környéken, és az egyetlen jelentős vízfolyás a Budakeszi-medencében. Gyakran látni itt magevő énekeseket, cinegéket, vörösbegyet, ökörszemet, barázda billegetőt, rigóféléket, ragadozó madarakat és még libacsapatot is. A hely turisztikai jelentősége sem elhanyagolható, igény van pl. gyalogos- és kerékpárút kiépítésére is.

Mint ároknak, jelentős szerepe van a város csapadékvíz elvezetésében is, ezért a rendszeres tisztítás és karbantartás elengedhetetlen. Az árok vezeti le a Nádas-tó többlet vizét is és a szennyvíztelep tisztított szennyvizének a befogadója.

A helyi védettséggel rendelkező Bodzás ároknak, mint vizes élőhelynek a gondos fenntartása és kezelése elengedhetetlen. Az önkormányzat évtizedeken keresztül nem tudott a feladattal megbirkózni, és ez nem csak pénz vagy kapacitás hiány kérdése, hanem az emberek, az itt lakók hozzáállásán múlik leginkább. Hiába a civilek lelkesedése, hiába közreműködik a városüzemeltetés, ha a hulladék összegyűjtését követően egy héttel, újabb szemétkupac jelenik meg az erdők szélén, nem is olyan messze a lakott területektől. Miért nem érzik az emberek magukénak a természetet? Ha tíz méterrel arrébb kerül a szemét, attól még az ugyanúgy szennyez mindenkit, hiszen a hulladék tartalma kiszóródik és belekerül a talajba, az eső belemossa az élővizekbe, de a bomlás révén a levegő is károsodik. A látvány meg egyszerűen lélekölő.

Amit ott láttunk, arra csak azt tudom mondani, hogy az emberi butaság és nemtörődömség határtalan és kiábrándító.

Az akció folytatódik és nem csak a szemétszedésben kívánunk jeleskedni. Meg fogjuk találni a módját annak, hogy a tarthatatlan helyzet megszűnjön. Sok jó ötletet kapunk és kreálunk magunk is, amelyet következetes végrehajtásnak kell követnie.

Sokszor emlegetjük és igaz, hogy Budakeszin nagyon sok gyermek születik. Ennek mindenki örül és nem véletlen az sem, hogy akik ide születnek és itt nőnek fel, azok ragaszkodnak is a településhez, mert szép a környezet – itt még lehet levegőt venni, a fővárossal ellentétben – akik meg életük későbbi szakaszában költöztek ide, azok is legfőképpen a környezeti értékek miatt tették azt.

Akkor miért is nem vigyázunk rá?

Miért nem biztosítjuk gyermekeinknek az egészséges és élhető környezetet?

Miért kell zöld felülettel álcázott szemétdombon élnünk?

A takarítás végeztével a kis csapat elégedetten és megfáradtan, lapáttal és gereblyével a kezekben tért vissza az ösvényről, amikor az aszfaltos úton, a másik oldalon, a Mária szurdokból kilépve, két kiránduló hölgy szólított meg bennünket tájékozódásként.

A jó levegőtől kipirulva, mosolygó arccal mesélték el, hogy 1995 óta ugyan nem jártak a szurdokban, de most nagy örömmel látták, hogy milyen szépen ki van takarítva és milyen rendezett képet mutat. Még imádkoztak is ? mondták. Ekkor csapatunk egyik tagja, Emese büszkén mesélte el, hogy ez bizony a múlt heti önkéntes takarítás eredménye, amelynek Ő szintén résztvevője volt. Természetesen gyorsan elmondtuk, hogy most sem voltunk restek, aztán a túrázó hölgyek dicséretében fürödve elindultunk haza.

Ezúton is köszönöm minden résztvevőnek a munkáját és lelkes hozzáállását. Folytatjuk!!

Akciónkról bővebben az egyesület honlapján olvashatnak: http://budakornyeki-naturpark.hu/

A belterületek nagytakarítására is sor kerül 2011.április 21.-én. További információ a Budakeszi Hírmondó újságban és a http://www.budakesziportal.hu internetes oldalon.

Csatlakozzanak hozzánk!!!

Felhívnám mindenki figyelmét, hogy a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról, valamint az ültetési/telepítési távolságról szóló 43/1996. (XII.30) Önkormányzati Rendelet és az avar, kerti hulladék égetésének szabályairól szóló 29/2008. (VI.19) rendelet módosításra került.

A rendeletek betartatása, a büntetések kiszabása érdekében hathatós intézkedés-sorozat kezdődik.

Kérem, olvassák a Hírmondót és a város honlapján megjelenő információkat.

Odri Ágnes

Képviselő

Budakörnyéki Natúrparkért

Egyesület alapító tagja

Megosztom a cikket