“A NAGY TALÁLKOZÁS” a IV. Rock-keszin

Az Erkel Ferenc Művelődési Központ 30 éves jubileumi rendezvénysorozatának aktuális programjaként szeptember 17-én ?Ilyenek voltunk régen és ma? címmel, öt zenekar részvételével került sor a nagysikerű rock estre. A koncerten fellépett a Latrock, a Deficit, a Kispárna, az Ősszájú és az Üzletembers zenekar.

 

 

A “nagy találkozás” többféle szempontból is érvényes mind a zenekarok, mind a közönség vonatkozásában. Egyrészt az elmúlt 30 évben egyes zenekarok tagjai többé-kevésbé szétszóródtak, a koncertre való felkészülés hozta újra össze őket. A közönség soraiban is voltak régi iskolatársak, barátok, ismerősök, akik akár több évtizede, vagy sok-sok éve nem találkoztak már. Másrészt több generáció találkozásáról is beszélhetünk, hiszen 30 év nagyon hosszú idő egy ember életében. A ?80-as évek pl. a Deficit együttes tagjai és rajongói, az akkori huszonévesek, ma már ötvenesek, felnőtt gyerekeikkel együtt érkeztek a koncertre. A Kispárna és az Ősszájú zenekarok tagjai és közönségük a ?90-es évek elejéről most túl a harmincon, kiskamaszokkal, kisgyerekekkel érkeztek.

Legkomolyabb felkészülés a legrégebbi, a ’80-as évek elején meghatározó szerepet betöltő Deficit együttesnek jutott, akik az eredeti formációban, azóta nem is léptek fel. Az együttes tagjai: Czipott Géza (ének, gitár, fuvola), Segulja Miklós – dob (később a Kispárna együttes dobosa is volt) és Szűcs Kálmán, aki a Pardon együttes, majd a Kyruszaurus együttes basszusgitárosa.

Az Ősszájú zenekar 1988-ban alakult, akkor 16-17 éves fiatalokból. Három év után abbahagyták a zenélést, majd 2007-től újra játszanak, elsősorban 60-70-80-as évek rock legendáinak feldolgozásait. A zenekar tagjai: Herfert Szabolcs (gitár, ének), Gellér Mihály (basszusgitár), Simon Balázs (dob), Zágoni Balázs (gitár), Ormai Sebestyén (ének).

 

A Kispárna zenekar 1994-ben alakult baráti körből, hasonló korú, 18-20 éves fiatalokból. A zenekar tagjai: Nagy Gábor (Buci, dob), Bosznai Tamás (Boszi, basszusgitár), Czifrák László (gitár), és Zágoni Péter (gitár, ének). Tizenöt év kihagyás után, a mostani koncertre való felkészülés alatt kaptak kedvet ahhoz, hogy újra együtt zenéljenek.

A nagysikerű koncert után az Ősszájú zenekar lelkesen úgy döntött, hogy ?mindhalálig? fog zenélni, a Kispárna tagjai csak 1 nappal tovább, mint ők.

A Latrock zenekar a 30 év, harmadik évtizedének zenekara. Tagjai: Rajnai László (gitár), Zámfír György (gitár), Sasvári Ferenc (ütőshangszerek), Subicz Attila (basszusgitár), Radovics László (Kyru, ének), Budai Ancsa (ének). Rajnai László ?zenei életútja? 30 évnél is korábbi időszakra mutat vissza, az előző Művelődési Ház hőskorszakára. Rajnai Laci Budakeszi első rock zenekarának a ?Helyesbeat?-nek is gitárosa volt. Subicz Attila, az augusztusi Családi Nap Fesztiválon fergeteges rock& roll partyt adó Nemcsak Berry zenekar basszusgitárosa, Kyru pedig szinte az összes helyi zenekart kisegítette, ha énekesre volt szükségük.

Jelenleg is több zenekarban énekel (Kyru got a Hamble, Kyruszaurusz, TEA, Pandora?s Box) és a mostani koncerten fellépő Üzletembers együttesben is. A zenekar 2009 tavaszán alakult a ?70-?80-as évek hangulatának felidézésére. ZZ Top, Gary Moore, BTO, Bad Company, Led Zeppelin, Slade, AC/DC, Nazareth számokat játszanak. A zenekar tagjai: Bazsó Józsi-dob (Tunyogi Rock Band), Hegedűs Tibor (gitár), Zsoldos Tamás (basszusgitár), Kyru-ének, Cserép György (gitár).

A zenekarok technikai átállásainak szünetében a Herceg Tánccsoport tagjai tanították a közönséget táncolni.

Egy intézmény életében egyszer van 30 éves évforduló. Mind a zenekarok, mind a közönség nagyszerűen érezte magát ezen a születésnapi bulin. A ?NAGY TALÁLKOZÁST? érdemes lesz ötévente megismételni, hiszen most is további négy zenekar ?igazoltan hiányzott? az elmúlt időszak zenekaraiból a Roxanne, a Cervantes, az Azokon a Napokon, és az Angara zenekarok.

Szerencse, hogy a jubileumi évfordulótól függetlenül Rock-keszi minden évben van és lesz!

Várunk mindenkit szeretettel jövőre is az V. Rock-keszin szeptemberben.

?Jövőre veletek ugyanitt?!

Nagy Mónika és Subicz Attila

Képtár az eseményről

Megosztom a cikket