Get Adobe Flash player

Látogatóink

2010. november 20. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa180
mod_vvisit_counterTegnap1890
mod_vvisit_counterEz a hét9831
mod_vvisit_counterMúlt hét8010
mod_vvisit_counterEz a hónap29581
mod_vvisit_counterMúlt hónap42171
mod_vvisit_counterÖsszesen3550858

Online látogatók: 17
Az Ön adatai: 54.198.52.82
,
Mai nap: 2018 szept. 21.

 

Egyházi hírek

Papi sírok rendbetétele

A Prohászka Gimnázium 9.b osztály diákjai Bilik János igazgató helyettes Úr vezetésével a temetőben megtisztították a Budakeszin szolgált papok sírjait és környezetüket is rendbe tették.

Merétey Sándor református lelkipásztor (1930?2013)

Családtagjai, lelkésztársai, munkatársai és szeretett budakeszi gyülekezete október 19-én hálaadó istentiszteleten vettek búcsút nagytiszteletű Merétey Sándor református lelkipásztortól. ?Mint a szép híves patakra a szarvas kívánkozik, /Lelkem úgy óhajt Uramra és hozzá fohászkodik? ? szólt a 42. zsoltár az Isten kegyelméből a nagytiszteletű úr által ?életre segített? budakeszi református templomban. A szertartást 2013. 10. 27-én 12.00-kor a Buda Környéki Televízióban megtekintheti.

A Martin-kereszt újraáldása a budakeszi temetőben

 

A budakeszi temetőben a felújított Martin-keresztet 2013. okt. 20-án Filó Kristóf plébános úr áldotta meg. A 91 évvel ezelőtt felállított kereszt egy kicsit az elmúlt évszázad történetét is reprezentálja.

Makkosmáriai búcsú

A Budakeszi-Makkosmária Angyalok Királynéja templom búcsúját Spányi Antal megyés püspök tartotta, ahol a hívek együtt imádkoztak a Fogolykiváltó Boldogasszonyhoz, hogy közbenjárására lelki és testi rabságainkból Krisztus által felszabaduljunk az istengyermeki szabadságra.

Tanévnyitó istentisztelet a budakeszi református gyülekezetben

Szeptember 8-án, a délelőtt 10 órai istentiszteletre hívtuk gyülekezetünk diákjai és a vasárnapi gyermek-istentiszteleteinket látogató 3-12 éves gyerekek mellett a Budakeszi, Telki és Budajenő iskoláiban a kötelező hitoktatásban résztvevő református tanulókat, családjukkal.

?Eljött az óra, hogy megdicsőüljön az ember fia?

Id. Hidas Mátyás 2013. augusztus 18-án, otthonában hunyt el. Amikor született, már két éve tartott az I. világháború, mikor visszaadta lelkét Teremtőjének, már javában a XXI. században járunk. Temetésén több száz fős tömeg gyűlt össze. Családtagjai, barátai, szomszédjai, ismerősei a budakeszi temetőben aug. 28-án kísérték utolsó útjára. Hidas Mátyás 97 évet élt.

?Már életedben legenda lettél?

Beszélgetés Filó Kristóffal, a 2013-ban Budakeszi Díszpolgára címmel kitüntetett plébános úrral. A képviselő-testület augusztus 20-ai, 10 órakor kezdődő, a Szent István király-emlékműnél megrendezendő ünnepi díszülésén dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia polgármester adja át a Budakeszi Díszpolgára kitüntetést.

?Nyújtsd gondviselő oltalmadat minden veszéllyel szemben!? ? Járműmegáldás Budakeszin

Vasárnap, július 29-én a római katolikus templomban, a 10 és 19 órakor kezdődő szentmisék után, Szent Kristóf ? az utazók védőszentjének ? közbenjárását kérve járműmegáldás volt a Szent László-ház és a parókia előtti, a városházával szemközt lévő területeken.

Megáldották az új pátyi templomot

2013. október 22-én hálaadó püspöki szentmisén áldották meg a pátyi római katolikus egyházközség új templomát. A hívek összefogásával hét éve tartó templom építése most érkezett olyan fázisba, hogy az egyházközösség használatba vehette. A szentmisét Spányi Antal megyés püspök celebrálta.

 

A harmadik kereszt

 

A képén a harmadik kereszt fotója látható, amelyet saját magam készítettem.  Az alkotás öröme mellett szomorúságot csak azért éreztem, mert a két  kereszt  vasmisés plébános úr, atyai jó barátom ?  több mint harminc éven át Budakeszin szolgált ? sírjáról tűnt el egy éve és néhány hete.

Ohr Alajos (1932?2013)

Ohr Alajost 81 éves korában, hosszan tartó, példás türelemmel viselt súlyos betegsége elragadta tőlünk. Utolsó útjára 2013. október 25-én, pénteken 15 órakor kísérjük a budakeszi temető ravatalozójából.

Merétey Sándor (1930?2013)

Szomorú szívvel tájékoztatjuk Önöket, hogy nagytiszteletű Merétey Sándor, református lelkipásztor, Budakeszi város díszpolgára életének 83.évében, visszaadta lelkét Teremtő Urunknak.

Káplánok Budakeszin, 1891-2013

Scharer Henrik alatt kapucinus szerzetesek segítettek be (1749-P. Leander. 1795-Svartz Fülöp káplán, 1847/48-Koller Ferencz káplán, 1891 Racknich Imre káplán).

Ellopták Mezei Mária fejét

Mezei Mária (1909?1983) színésznő, érdemes és kiváló művész. A színésznő második férjével Budakeszin élt, itt hunyt el, ezért nyugszik a budakeszi temetőben. Sírkövét a 78 éve (eredetileg portrénak készült) büszt díszítette, melyet elloptak.

Örömhír adó ? Makkosmária története

Budakeszi mostani városvezetésének tagjaként úgy éreztem, meg kell ragadni a lehetőséget, hogy felhívjuk a figyelmet arra a hagyományra, mely különleges módon kiemeli városunkat a többi település közül. Ezért született meg a Makkosi Kegyhely történetét bemutató színmű, Varga Lóránt: Kővel, kő nélkül című darabja, és ezért kértem Filó Kristóf plébános atya támogatását egyházközségi képviselő testületi ülésen, hogy a makkosi kegytemplom falára tegyünk táblát, melyen minden arra járó elolvashatja a zarándokhely történetét, és a közeli tölgyfára kitett Mária ábrázolást is cseréljük ki. Kőrösiné dr. Merkl Hilda asszony vállalta, hogy méltó módon elkészíti a tájékoztató szöveget, és az ő ötlete volt, hogy a kegykép fotóját kell a közeli tölgyfán elhelyezni.

További cikkeink...
Ma 2018. szeptember 21., péntek, Máté és Mirella napja van.

Következő programok