Get Adobe Flash player

Látogatóink

2010. november 20. óta
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa807
mod_vvisit_counterTegnap1159
mod_vvisit_counterEz a hét807
mod_vvisit_counterMúlt hét6181
mod_vvisit_counterEz a hónap21247
mod_vvisit_counterMúlt hónap33384
mod_vvisit_counterÖsszesen3443744

Online látogatók: 6
Az Ön adatai: 54.159.91.117
,
Mai nap: 2018 jún. 25.

Mesél a múlt - Budakeszi Anno

 

Új sorozatunk, amely 2013. januárjában indul, Budakeszi régi hagyományokkal rendelkező családjairól, épületeiről, mindennapjairól, szokásairól, ünnepeiről nyújt betekintést. A rovat vezetője Huber-Szabó Lőrinc (Lenci).

 

A rovat cikkírói: Mayer Edina, dr. Kőrösné Herein Mária, Somogyi Réka, Gellér Dávid, Bednárik János, Huber-Szabó Lőrinc

Névadási szokások és a leggyakoribb keresztnevek a 19. századi Budakeszin

A 19. századi Budakeszin a keresztnévadási szokások jelentősen megváltoztak a korábbi évszázadokhoz képest. Új hatások érik a települést, új nevek jönnek divatba. A hagyományos, előző századbeli, sokszor még az óhazából hozott keresztnevek kikoptak. A döntő változás az 1830-as évekre tehető.

4669 alkalommal olvasva

A Martin család Arany Sas vendéglője

Winkler Lőrinc (1809?1883) foglalkozására nézve asztalos és első felesége, Pfendtner Mária (1806?1845) voltak az első vendéglősök a ? későbbi Martin ? családban.

2153 alkalommal olvasva

Mindler Jánosné 94 éves

2013. április 4-én ünnepelte 94. születésnapját városunk egyik legidősebb lakója, az 1919. április 4-én született Mindler Jánosné, vagy ahogy mindannyian ismerhetjük: Klári néni.

2209 alkalommal olvasva

A németek kitelepítése - 1946

2012 decemberében a magyar országgyűlés a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjává nyilvánította január 19-ét. 1946-ban ezen a napon indult útnak az első vonat Budaörsről, ezzel vette kezdetét a magyarországi svábok kitelepítése.

3535 alkalommal olvasva

Vertreiburg - Wudigess, Kitelepítés - Budakeszi

2013. március 19-én, 67 évvel a svábok kitelepítését követően, a Buda Környéki Televízió munkatársai az elődök előtti tiszteletük jeleként kisfilmet készítettek a kitelepítésről. A kezdeményezést a város polgármestere, dr. Csutoráné dr. Győri Ottilia is támogatta. A filmbemutatónak, a polgármesteri hivatalban helyet adva méltó körülmények között kerülhetett sor annak levetítésére.

3138 alkalommal olvasva

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékezete Budakeszin

A márciusi forradalom, a tavaszi hadjárat, Kossuth és Görgey neve vagy Petőfi versei mindannyiunk számára ismerősen csengenek és fontos elemei nemzeti identitásunknak. Sokkal kevesebbet tudunk azonban ezeknek a sorsfordító éveknek a helyi történetéről, pedig az országos méretű változások a lokális közösségek, így Budakeszi életére is nagy hatással voltak.

2380 alkalommal olvasva

A 19. századi Budakeszi bűnügyi krónikája dióhéjban

A mai kor embere hajlamos azt hinni, hogy a régen minden más volt, jobbak voltak az erkölcsök, kevesebb bűncselekmény történt, ám ez nem feltétlenül van így. Nagy számban előfordultak rablások, lopások, gyilkosságok. Megesett, hogy a feldühödött jámbor hívek a plébánosukra támadtak, máskor a budakeszi zarándokokat támadták meg külföldön. A leggyakrabban előforduló kihágás minden bizonnyal az erdőből való falopás volt.

2495 alkalommal olvasva

Budakeszi legendás harmonikása

Rovatunk soron következő írása egy vérbeli muzsikusnak, Motschnek Lőrincnek, alias Lenci bácsinak, Budakeszi egyik zenei ikonjának bemutatására tesz kísérletet?

2715 alkalommal olvasva

Mit rejt a Budakeszierdő?

A 60-as évek végén, amikor egy alkalommal fiútestvéreimet kísértem el  a Svábhegyre síugró edzésre, hazafelé jövet a csoportból az egyik gyerek azt mondta: ?Gyertek, mutatok  egy érdekes helyet!? ? és bevitt a János-hegyi  aszfaltos út túlsó oldalán a lombok között egy kis tisztásra. Csak arra emlékszem, hogy egy nagy fán szentkép függött, alatta virágok száradtak, és különleges hangulata volt a helynek.

2953 alkalommal olvasva

Névadási szokások és a leggyakoribb keresztnevek a 18. századi Budakeszin

Budakeszi anyakönyveit, egy évtizednyi szünet kivételével[1] 1699-től vezetik. Ezek a plébánián őrzött, és a Magyar Nemzeti Levéltár Lángliliom utcai kutatótermében kutatható dokumentumok a legfontosabb helytörténeti forrásaink közé tartoznak. Általában a családfakutatók forgatják ezeket a régi írásokat a levéltár mikrofilmolvasójában, de az anyakönyvek a helytörténeti kutatásban is nagy segítségünkre vannak.

3572 alkalommal olvasva

Kertkultúra a 18?19. századi Budakeszin

A 18. századtól kezdve számos adattal rendelkezünk Budakeszi területén álló kertekről, faiskolákról. E gazdag kultúrkincs napjainkra feledésbe merült. A témára vonatkozó forrásaink általában csak közvetettek, hiszen a régmúlt időkben ritkán adtak tudósításokat kertekről, növényekről, azonban így is képet alkothatunk elődeink növényszeretetéről.

3185 alkalommal olvasva

Postaláda - Egy igaz gyermekkori történet

Ma Budakeszin a gyerekeket ? a nagyvárosokhoz hasonlóan ? felnőttek kísérik vagy viszik autóval óvodába, iskolába. A rendkívül megnövekedett autóforgalom, a megváltozott körülmények indokolttá is teszik ezt.

2463 alkalommal olvasva

A németek betelepítése

A 150 éves török uralom Magyarország gazdaságát évszázadokkal vetette vissza. A török uralom alatt a mezőgazdaság és az ipar gyorsan hanyatlásnak indult. Ehhez hozzájárult a magyar lakosság elhurcolása, illetve elbujdosása, és ezáltal a munkaerő jelentős csökkenése. Mindez az ország teljes kulturális és gazdasági hanyatlásához vezetett. Ezt tovább fokozták a harcok közbeni fosztogatások és gyújtogatások, nemcsak a török csapatok, hanem a felvonuló császári seregek részéről is.

2650 alkalommal olvasva

A polgárosodás kezdetei Budakeszin

A polgárosodás és a magyar nemzeti öntudat megjelenése nagyjából egy időben kezdődik Budakeszin. Hosszú, több évtizedes folyamat eredményeként a századfordulóra a település elvesztette tisztán sváb arculatát. Budapest közelsége döntően befolyásolta a folyamatokat. E rövid írás ebbe az átalakulásba kíván egy kis betekintést nyújtani.

2708 alkalommal olvasva

Hogyan tanultunk németül Budakeszin a '60-as években?

Napjainkban a Belvárosban járva lépten-nyomon reklámcédulákat nyomnak kezünkbe, amelyeken nyelvtanulásra csábítanak: vannak intenzív kurzusok, kezdő-haladó- és nyelvvizsga-előkészítő tanfolyamok délelőtti délutáni váltásban éppúgy a pesti, mint a budai oldalon.

2651 alkalommal olvasva

A pestis és egyéb járványok Budakeszi újkori történelmében

Budakeszi újkori történetében számos járvány pusztított. A halotti anyakönyvek alapján a 18?20. század folyamán 11 nagyobb és még ennél is több, kisebb fertőző betegséghullám tizedelte a lakosságot. Ezek lefolyása összességében több mint 850 halálos áldozatot követelt. Mind közül talán a legérdekesebb és legpusztítóbb az 1739. március?augusztus között tomboló pestisjárvány volt.


3153 alkalommal olvasva
További cikkeink...
Ma 2018. június 25., hétfő, Vilmos napja van.

Következő programok